Синтезиран е микроб с минимален брой гени

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 09:47 5472 0

Кредит MARK ELLISMAN/NATIONAL CENTER FOR IMAGING AND MICROSCOPY RESEARCH

Mат Syn 3.0 , рекордьор с минимален брой гени, 473.

Екип биолози са успели да създадат организъм с минимално възможен геном, получен напълно по изкуствен път. За основа е послужил генома на бактерията Mycoplasma mycoides, който учените "орязали" почти двойно.

Доклад за постижението е публикуван в списание Science.

Когато става въпрос за размер на генома (съвкупността от всички гени), едно рядко японско цвете, наречено Paris japonica, е актуалният шампион тежка категория, с 50 пъти по-голяма ДНК от човешката. В другия край на скалата, сега се появи нов свръхлек рекордьор, отгледан в лаборатория в Калифорния, разказва онлайн изданието на Science.

Изследователи, ръководени от Крейг Вентър (Craig Venter) са взели за основа една бактерия с най-малкия геном от свободно живеещите организми, по-малък от този на цветето 282 хиляди пъти. Геномът на новия организъм, наречен Syn 3.0, е сведен до най-необходимото, само нужните му гени, за да оцелее и да се възпроизвежда, само 473 гени.

Създадената оптимална генетична структура на микроба вълнува еволюционните биолози и биотехнолози, те ще добавят един по един гени към него, за да се изучат техните ефекти.

"Това е важна стъпка към създаването на жива клетка с напълно предварителен определен геном", заяви синтетичният биолог Крис Фойгт (Chris Voigt) от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. Но Фойгт и други отбелязват, че това пълно дефиниране е все още далече, защото функцията на 149 от гените на Syn 3.0 , приблизително една трета от всички гени, остава неизвестна. Първата задача на следователите е да изследват ролята на тези гени, които обещават нови прозрения за основата на биологията на живота.

Щам на бактерията с най-малък геном Syn3.0 /Clyde A. Hutchison et al., Science, 2016

Както подсказва името Syn 3.0, това не е първият синтетичен живот, направена от Вентър, който оглавява института J. Craig Venter Institute (JCVI) и е основател на биотехнологичната компания Synthetic Genomics. През 2010 г. екипът на Вентър съобщи, че са синтезирали една хромозома на Mycoplasma mycoides - бактерия с относително малък геном и я трансплантират в друга бактерия наречена Mycoplasma capricolum, от която преди това е извлечена нейната ДНК. След няколко неуспеха,  изследователите успяват да разработят система, която позволява да сглобяват дълги фрагменти ДНК, да поправят грешките при синтеза и в края на краищата получават напълно синтетични, "дизайнерски" геноми.

През 2010 г. колективът на Вентър синтезира геном, почти идентичен с този на естествените бактерии, с изключение на малък брой специално въведени "водни знаци".

В сегашната си работа Вентър, заедно с ръководителя на проекта Клайд Хътчисън от JCVI, са направили крачка напред като са намалили броят на гените, които се съдържат в генома до абсолютно необходимия минимум чрез отстраняване на несъществените гени от Syn 1.0.

Авторите определят новият организъм като изследователска платформа, на която да добавят нови функции. Според тяхната идея, организъм с минимален геном трябва да е по-предвидим и ефективен за синтетичната биология, която сега разчита на природни моделни организми като Ешерихия коли или дрожди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !