Синтезиран е нов вид алкохол - с него не се препива, няма махмурлук, носи само удоволствие без лоши последствия

До пет години може да стигне рафтовете на магазините

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 март 2019 в 00:00 14424 0

Кредит Pxhere

Дори и най-пламенният почитател на бирата или виното ще се затрудни да каже, че алкохолът няма своите недостатъци, но скоро, благодарение на научна разработка, това може да се промени - ще остане само приятното опиянение без махмурлук и другите неприятни последствия.

В продължение на повече от десетилетие ученият Дейвид Нът (David Nutt) от Имперския колеж в Лондон разработва синтетичен заместител на алкохола, който нарича "Алкарел" (Alcarelle). Той твърди, че той има потенциала да позволи на пиячите да се възползват от всички предимства на алкохола без нито един от недостатъците му - което означава, че може да сложи край на всичко - от махмурлука до свързаните с алкохола ракови заболявания.

Пиянски истории

Алкохолната напитка може да бъде сравнително безвреден начин да се отпуснете на парти или след дълъг работен ден, но поддържането на приятното опиянение, без да се губи мярка, понякога е трудно. Ако обърнете повече чашки, може да откриете, че правите нещо, за което после ще съжалявате.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до неприятен махмурлук и интоксикация в краткосрочен план, и от сърдечни заболявания до различни видове рак в дългосрочен план - и това без дори да се брои възможността да развиете алкохолна зависимост.

Снимка: Pxhere

По-добрият вариант

Нът смята, че може да проектира своята синтетична алкохолна молекула, за да взаимодейства с тялото по начин, който избягва негативните странични ефекти.

„Ние знаем къде в мозъка алкохолът има своите „позитивни” и къде има своите „негативни” ефекти, и какви конкретни рецептори медиира това - Габа (гама-аминомаслена киселина), глутамат и други подобни като серотонин и допамин”, обяснява Нът пред The Guardian. "Ефектите на алкохола са сложни, но ... можем да се насочим към тези участъци на мозъка, за да постигнем това, което искаме".

Сега той работи, за да придаде на своята синтетична алкохолна молекула „пиков ефект“, който би попречил на пиещия някога да премине границата от леко опиянение до тежко пиянство. Освен това той го проектира така, че да няма никаква токсичност, като по този начин предотвратява здравните проблеми. „И разбира се, без махмурлук”,  разказва той за The Guardian.

Крайната цел е да се произвежда Alcarelle и след това да се продава на компаниите - производители на алкохол, които да добавят Alcarelle към своите продукти.

Преди три години Нът основава стартъпа Alcarelle, за да направи тази визия реалност, а управляващият директор на компанията Дейвид Орен (David Orren) наскоро заяви за ирландския Examiner, че може да успее да приключи всички необходими тестове за безопасност и регулаторни изисквания в рамките на пет години.

Според анализаторът на напитки Джони Форсайт (Jonny Forsyth), ако Нът и екипът му успеят да усъвършенстват синтетичния си заместител на алкохол, има голяма вероятност алкохолната индустрия наистина да приеме продукта, вместо да го разглежда като нова конкуренция.

"Промишлеността все повече инвестира в алтернативи на алкохола", коментира той пред The Guardian, добавяйки, че "ако е лесно да се прикрие вкуса, мисля, че има голям шанс."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !