Система за ранно предупреждение: Кога звездите са на път да избухнат в свръхнова

Неизбежната експлозия

Ваня Милева Последна промяна на 14 октомври 2022 в 00:01 1659 0

Концепция на художник как Бетелгейзе ще изглежда като свръхнова. Кредит: European Southern Observatory/L. Calçada

Международна група астрономи са разработили система за "ранно предупреждение", която да алармира, когато масивна звезда е на път да сложи край на живота си с експлозия на свръхнова. Работата е публикувана вчера. 13 октомври, 2022 г. в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

В това ново изследване изследователите са установили, че масивните звезди (обикновено с маса между 8 и 20 слънчеви маси) в последната фаза от живота си, така наречената фаза на "червен свръхгигант", внезапно ще станат около сто пъти по-слаби във видимата светлина през последните няколко месеца преди смъртта си. Това потъмняване се дължи на внезапно натрупване на материал около звездата, който закрива нейната светлина.

Червените свръхгиганти са звезди от спектрален тип K или M с клас на светимост свръхгигант (клас I по Йеркес). По отношение на обема те са най-големите звезди във Вселената. Въпреки това те не са най-масивните или най-ярките. Бетелгейзе и Антарес са най-ярките и най-известните червени свръхгиганти.

Досега не се знаеше колко време е било необходимо на звездата, за да натрупа този материал. За първи път учените са направили симулация на това как биха могли да изглеждат червените свръхгиганти, когато са вградени в тези "пашкули" преди експлозията.

Старите архиви на телескопите показват, че съществуват изображения на звезди, които са експлодирали около година след заснемането на изображението. Звездите изглеждат нормално на тези изображения, което означава, че те все още не са изградили теоретичния околозвезден пашкул. Това навежда на мисълта, че пашкулът се сглобява за по-малко от година, което се смята за изключително бързо.

"Плътният материал почти напълно закрива звездата, като я прави 100 пъти по-бледа във видимата част на спектъра. Това означава, че в деня преди експлозията на звездата вероятно няма да може да се забележи, че тя е там", обяснява Бенджамин Дейвис (Benjamin Davies) от Университета "Джон Мурс" в Ливърпул и водещ автор на статията.

"Досега можехме да получим подробни наблюдения на свръхнови само часове след като те вече са се случили. С тази система за ранно предупреждение можем да се подготвим да ги наблюдаваме в реално време, да насочим най-добрите телескопи в света към звездите-предшественици и да наблюдаваме как те буквално се разкъсват пред очите ни", добавя Дейвис. 

Справка:  “Explosion imminent: the appearance of red supergiants at the point of core-collapse” by Ben Davies, Bertrand Plez and Mike Petrault, 13 October 2022, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
DOI: 10.1093/mnras/stac2427

Източник: Explosion Imminent: Massive Stars Sound Warning They Are About To Go Supernova
Royal Astronomical Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !