Скални надписи на 6 000 години хвърлят светлина върху йероглифите в Египет

Наука OFFNews Последна промяна на 25 юни 2017 в 13:58 12511 0

Снимка: Egypt ministry of Antiquities/Yale University

Скални надписи от преди около 6 000 години бяха открити в Египет, в близост до селище на 60 км южно от Луксор. Невероятното откритие е ново свидетелство за начина, по който древните египтяни са изобретили своята уникална писмена система, възникнала около 3250 г. пр. н. е., съобщава изданието Аrchaeology.

Мястото се изучава от археологичен екип от Университета Йейл, съвместно с египетското Министерство на антиките, в рамките на проекта Elkab Desert Survey Project, който е насочен към документиране и проучване на скалите и йероглифните надписи в региона.

Новооткритите надписи са разположени върху високи скали над минаващи отдолу железопътни линии. Сред най-ранните от тях има образи на животни, включително огромно стадо слонове.

Тези образи на животни са на възраст между 5 500 и 6 000 години. На мястото са открити и по-късни надписи от Додинастичния период в Египет (3250-3100 BCE).

Снимка: Egypt ministry of Antiquities/Yale University

Но вероятно най-впечатляващото откритие е това на огромен скален къс с изобразени четири знака, написани от дясно на ляво - посока на изписване, която става доминираща в египетските текстове на по-късен етап. Върху тази скала е изобразена голяма глава на бик върху къс стълб, следвана от два обърнати гръб в гръб щъркела, а върху и помежду им - ибис.

Счита се, че този скален къс е най-големият открит от додинастичните времена. "Това място е съставено от няколко скални къса с изображения и надписи от огромно значение за историята на древната египетска писмена система", коментира д-р Махмуд Афифи (Mahmoud Afifi), председател на Отдела по древни египетски антики към Министерството на антиките.

Значимостта на откритието идва от факта, че анализ на надписите ще помогне на археолозите да разберат развитието на системата от графична комуникация, която след това дава основата за появата на истинската йероглифна писменост в Горен Египет около 3250 г. пр. н. е. 

Снимка: Egypt ministry of Antiquities/Yale University

Археолозите от Йейл също така показват, че през годините авторите на надписите непрекъснато са откривали вдъхновение в изобразцените преди това надписи за сътворяването на своите, натрупвайки приличащи си образи или такива със свързани значения върху една и съща скална повърхност.

През последната фаза от Додинастичния период образите върху скалите вече са изразявали понятия, обяснява д-р Джон Коулман Дарнъл (John Coleman Darnell), ръководител на мисията. Един пример е щъркел със змия под клюна му, което означава "победа". 

Тези символи представляват интелектуална основа за преминаване от образи от природата към йероглифи, които изписват звуците на древния египетски език. Така надписите отразяват важната преходна фаза в историята на древните египтяни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !