Скелет на 12 000 години е намерен сред саблезъби тигри в подводна пещера

Най-старият човешки скелет на Американския континент е открит в "Черната дупка" в Мексико

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 00:00 9925 0

Кредит Roberto Chavez Arce

Вътрешността на Ойо Негро, подводната пещера, където е намерен скелетът.

Скелет на 12 000 години, най-старият човешки скелет в Новия свят, е открит сгушен сред останките на планински лъвове, саблезъби тигри и мечки в подводната пещера "Черната дупка" в Мексико.

Находката дава представа за изчезнал вид гигантски ленивец, който е живял и мигрирал в Северна и Южна Америка, разказва IBTimes UK.

Това, което намериха пещерняците, слезли в наводнената 55-метрова пещера, известна като Ойо Негро или "Черна дупка" в полуостров Юкатан, се смята за останките на най-стария и най-пълен ранен човешки скелет, намерен в Северна и Южна Америка.

Дупката действа като капан за животни по време на ледниковата епоха преди 13 000 години. Тук са намерили смъртта си планински лъвове и тапири, както и няколко изчезнали вида, включително саблезъби котки, късоглави мечки, подобни на слонове гомфотерии и по-рано неизвестен вид гигантски ленивец.

Формата на пещерата е такава, че в предходната ледникова епоха, когато морското равнище е било по-ниско, животните са можели да се разхождат удобно по хоризонталните тунели, докато не намерят фаталната "Черна дупка" в края.

Пещерни палеонтолози от Университет в Тенеси представиха констатациите на годишната среща на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни, проведена тази година в Алберта, Канада.

Намереният човешкия скелет на петнадесет годишно момиче, наречено "Ная" е може би една от най-вълнуващите находки.

Изследване на "Ойо Негро" или "Черна дупка". На снимката водолаз с костите на ръката на гигантски ленивец.

"Това представлява най-старият и най-пълен ранен човешки скелет в Северна и Южна Америка и този човек е съществувал съвместно с разнообразна мегафауна", коментира д-р Шуберт. Черепът на жената, наречена Ная, може да се види на мястото на снимката горе.

Почти целият скелет на момичето е открит случайно през 2007 г. от експерти водолази, които са картографиране наводнените пещери северно от град Тулум, в източната част на полуостров Юкатан. 

"Това представлява най-старият и най-пълен ранен човешки скелет в Северна и Южна Америка и този човек е съществувал съвместно с разнообразна мегафауна", коментира д-р Блейн Шуберт (Blaine Schubert) от Държавния Университет на Източен Тенеси, един от водещите изследователи.

Късоглавата мечка Arctotherium и човек. Източник: Pinterest

Костите датират от времето, след като панамският сухопътен мост се е формирал и са се съединили Централна и Южна Америка преди около 3 милиона години. Това позволява на големи животни да прекосят моста в двете посоки, като разширяват ареала си с хиляди километри.

"Останките на късоглавата мечка Arctotherium са особено значими, представляващи не само най-пълния и богат материал от едно място, но и първото доказателство, че са преминали от Южна Америка в Северна Америка", отбелязва Шуберт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !