Склонни ли сме да лъжем повече, когато мислим за секс?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 ноември 2019 в 00:00 3776 0

Кредит pixabay

На арената на любовта борбата е жестока и всички средства са позволени. Ако някога сте смятали, че хората преиначават истината, за да се представят в по-добра светлина пред потенциален партньор, ново изследване идва да потвърди подозренията ви. 

Проучването, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology е проведено от двама учени от Университета на Рочестър и израелския Интердисциплинарен център Херзлия и заключва, че при потенциална възможност за секс, е по-вероятно хората да променят мнението си или да се представят по измислен начин. С други думи, те по-често се съгласяват, украсяват или понякога лъжат.

Гурит Бърнбаум (Gurit Birnbaum), социален психолог и професор по психология от центъра Херзлия и Хари Райс (Harry Reis), професор по клинични и социални науки в психологията от Университета в Рочестър, предполагат, че сексуалните мисли, или според техния термин "активирането на личностната сексуална система", би повишило усилията на човека да направи добро първо впечатление, което води до представяне на неверен образ.

В това изследване под сексуални мисли се има предвид по-точно активирането на сексуалната система или сексуално стимулиране. Райс обяснява, че това "означава да накараме хората да мислят за нещата по сексуален начин. Технически това значи да активираме определен набор от идеи в мозъка. Така, частите от мозъка, които отговарят за сексуалността се активират. Но това не означава задължително хората да получат генитална възбуда."

Учените проверяват хипотезата си върху 634 студенти - 328 жени и 306 мъже - на средна възраст почти 25 години, всички самоопределящи се като хетеросексуални. По време на четири различни изследвания, психолозите подлагат една група на сексуални стимули, а контролната група - на неутрални стимули. Участниците в изследването, всички студенти в израелски университет, след това общуват с непознат от противоположния пол.

При Изследване 1, двама участници трябва заедно да разрешат дилема, изправени пред въображаем трети човек - дали да приемат предложение за работа в чужбина, или да откажат, за да останат с близките и приятелите си. И двамата участници получават специфична позиция - единият е за, другият против заминаването в чужбина, за да спорят в комуникация лице в лице.

След това участниците оценяват до каква степен са изразили външно съгласие с позицията на опонента си по време на обсъждането. Сравнявайки участниците от контролната група с онези, получили сексуален стимул предварително, опитната група проявяват по-голяма склонност да се съгласят с противоположното мнение, поддържано от участник от другия пол. Учените интерпретират това поведение като стратегия да се направи добро впечатление на непознатия и така да се повиши вероятността за сближаване с него.

Съгласяване с възгледите на потенциалния партньор, измерени по скала от 1 до 5. Кредит: University of Rochester illustration / Michael Osadciw

Изследване 2 проучва дали участниците наистина биха променили заявените си предпочитания, за да се съгласят с идеите на непознат. Доброволците първо попълват въпросник, който определя предпочитанията им в различни житейски ситуации (като "до каква степен ще ви притеснява да се срещате с човек, който е разхвърлян" или "обичате ли да се гушкате след секс?"). След това на участниците се показват подсъзнателни сексуални или неутрални стимули с изображения.  

На доброволците се казва, че ще участват в онлайн чат с друг участник, който всъщност е човек от екипа от противоположния пол. Участниците разглеждат онлайн профил, който показва предпочитанията на изследователя по различни въпроси. След преглеждането на профила, доброволците създават свой профил, който да бъде да изпратен на другия събеседник, и там попълват своите възгледи по същите точки като профила на човека от екипа.

Учените откриват, че дори и подсъзнателните сексуални стимули (като бързо прожектиране на еротична снимка по време на неутрално видео), кара участниците да се съгласяват повече с предпочитанията на потенциалния партньор в различни житейски ситуации.

"Желанието да впечатлиш потенциален партньор е особено силно, когато става дума за предпочитания, които са в основата на формирането на интимна връзка", обясняват учените. "Такава промяна в отношението може да се разглежда като леко преувеличени или като безобиден ход, за да впечатлим или да се сближим с потенциален партньор."

Изследвания 3 и 4 са насочени към това дали участниците биха излъгали за броя на предишните си сексуални партньори. Учените предполагат, че хората биха намалили истинския брой на партньорите си, за да изглеждат по-взискателни в избора си, или по-малко склонни да се отдадат на случайни контакти. За да изследват своята хипотеза, учените карат участниците да разговорят за общия брой на сексуалните си партньори с привлекателен човек от екипа на проучването. След това те отговарят на същите въпроси в анонимен въпросник, за да се види истинската отправна точка. Резултатите са ясни: участниците, които са били сексуално стимулирани, имат по-голяма склонност да излъжат, съобщавайки по-малък брой предишни сексуални връзки на потенциалния партньор, в сравнение с контролната група.  

Учените откриват, че както мъжете, така и жените, които са сексуално стимулирани, имат склонност да дават по-малък брой предишни сексуални партньори, докато си говорят с привлекателен непознат (най-често казваният брой е около седем предишни партньори).

Обявен брой сексуални партньори. Кредит: University of Rochester illustration / Michael Osadciw

Интересно е, че Бърнбаум и Райс, които работят заедно от десетилетия, имат различно мнение за тълкуването на данните от изследванията. 

"Хората са готови да направят и кажат почти всичко, за да осъществят контакт с привлекателен непознат", смята Бърнбаум. "Когато сексуалната ни система е активирана сме мотивирани да се представим във възможно най-добра светлина. Това означава, че бихме казали на непознат неща, които да ни представят по-добри, отколкото всъщност сме."

Но според Райс "много от това не е безочлива лъжа. Дори да не е истината, това е начинът хората да подчертаят определени представи, които имат за себе си. Смятам, че до известна степен това може да е начин да се замъгли представата на човек за истината. Но това все пак е лъжа, няма съмнение по този въпрос."

Източник: Medical express - How much do we lie when we have sex on the brain?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !