Скоро излита най-големият дирижабъл в света (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 09 март 2016 в 09:00 11750 1

Проектът за един от най-големите дирижабли от хибриден тип в света, както и един от най-големите летателни апарати въобще, успешно се приближава към своето завършване и съответно първи тестов полет, съобщава Mirror.

Дирижабълът "Airlander 10" е произведен от британската компания "Hybrid Air Vehicles", а главен инвеститор е солистът на групата "Iron Maiden" Брус Дикинсън.

Изграждането на огромния летателен апарат започна през 2009 г. по поръчка на американските военни. Компанията спечели договор за половин милиона долара за построяването на хибридния апарат, чиято цел щеше да е наблюдение от въздуха. Тъй като по-късно обаче на американските военни им свършиха парите, "Hybrid Air Vehicles" изкупи обратно прототипа на дирижабъла и през пролетта на 2015 г. го пренесе на родна почва - в Англия. През същата година проектът успешно получи държавно финансиране в размер от 2,5 млн. британски паунда (3,2 млн. евро). Общо построяването на пробния образец на дирижабъла струва 60 млн. британски паунда (77 400 000 евро).

Дължината на дирижабъла е 92 метра (колкото е горе-долу дължината на футболно игрище). Той може да пренася товар с тегло до 10 тона и да лети без нужда от кацане до 5 дни с екипаж на борда. Според производителя, в безпилотен режим апаратът може да лети без кацане до 3 седмици.

Airlander 10, който се надува с хелий, ще може да се приземява и на места, които не са предвидени за това, както и във вода. Той ще развива максимална скорост от 150 км/ч.

Airlander 10 е летателен апарат от хибриден тип, тъй като се издига във въздуха чрез подемна сила, възникваща от специфичната му форма. Дирижаблите от този тип използват малко повече гориво за единица разстояние, отколкото класическите, но затова пък имат по-висока скорост на придвижване. Така те хем са бързи, хем не жертват преимуществото на летателните апарати, по-леки от въздуха - възможността да се приземят на което и да е достатъчно равно място. Както го описва един от представителите на "Hybrid Air Vehicles", това е "смес от самолет, дирижабъл и малко хеликоптер".

Airlander 10 ще се използва като туристическа атракция, както и за доставки на големи и тежки товари на труднодостъпни места. Производителят планира построяването на още един голям дирижабъл - Airlander 50, който да може да превозва до 50 тона полезен товар.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 19:52

Значи:
- Британското правителство влага един път 3,4 млн паунда плюс още няколко транша, с което вложенията има стават 5 млн паунда.
- После HAV правят краудфъндинг, от който получават 2 млн, като от него най-голямото самостоятелно вложение е 275 000 паунда.
- Отделно HAV си имат акционери с общ капитал от 9 млн
- Брус Дикинсън влага 250 000...

... е как тогава Дикинсън е главен инвеститор?

И няма как построяването да е струвало 60 млн паунда, защото договорът за първоначалният проект LEMV, в който участваха HAV беше за 154 млн долара с опция за вдигане до 517 млн.

A на всичкото отгоре това изобщо не е първи тестов полет. Първият беше преди 3 години в рамките на LEMV. След откупуването пак имаше "първи" тестов полет под името Airlander 10, само че миналата година.

https://www.youtube.com/watch?v=onHynS38nL8