Скоро в Канада ще се пие Кока-Кола с канабис

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2018 в 13:22 5140 0

През май 1886 г. в Атланта, Джорджия, фармацевтът Джон Пембъртън продава първите бутилки на нова лекарствена напитка, която изобретява, за да лекува морфиновата му зависимост. Представена на пазара като тоник за мозъка и нервите, лекарството е наречено "Кока-Кола" на името на двете му основни съставки: кофеин, произведен от кокосови ядки и кокаин.

За съжаление на Пембъртън питието му няма желания ефект. След две години фармацевтът продава правата върху формулата си, за да си плати морфина, а компанията, която ги е купува бързо се съобразява с общественото настроение и силно намалява нивата на кокаина в напитката и накрая започва да я прави без кокаин през 1929 г.

Но сега, след 130 години, след продължаващата криза на затлъстяването, за която е обвинявана като част от факторите, най-голямата компания за напитки в света вече да се замисля за връщане към корените си - но със съвсем друг наркотик.

"Coca-Cola Co. води "сериозни разговори" с Aurora Cannabis Inc. за разработването на напитки с канабис", съобщава  BNN Bloomberg, цитирайки "много източници, запознати с въпроса".

След като Канада легализира канабиса за развлекателни цели по-рано тази година, местните компании се конкурират за заемане на отворените ниши на пазар на храни, разработвайки бутикови смеси от бонбони, протеинови барчета и дори бира от канабис. И заради застоя в продажбите корпорацията Coca-Cola също се ориентира към откриващите се нови възможности.

Вярно е, че колата ще се съсредоточи върху медицинските ползи от канабидиола (CBD) - съставка на канабис, която може да облекчи болката и възпалението, но няма психоактивен ефект.

"Те са доста напреднали в този процес", съобщава източникът на BNN Bloomberg. "Това ще бъде повече от "ободряваща напитка".

Партньорството между Coca-Cola и местния производител Aurora Cannabis Inc. ще бъде голяма новина, тъй като ще направи кока-кола първият основен производител на безалкохолни напитки излязла на пазара на канабис. И двете компании отказват коментар, пише BNN Bloomberg, защото "не обсъждат инициативите за развитие на бизнеса, докато не бъдат финализирани",

Според BNN Bloomberg - или по-скоро техния неназован източник - Aurora не е първата компания за канабис, към която се е обърнала Coca-Cola за разработване на стратегия за канабисова напитка и няма гаранция, че тези разговори ще бъдат успешни. Но с предвид неотдавнашното изявление за намеренията на компанията за диверсификация на портфолиото си, анализаторите казват, че навлизането в сектора на канабиса не е изненадващо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !