Скосената пирамида в Дашур е отворена за посещения след повече от 50 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 юли 2019 в 00:43 6904 0

Кредит Facebook/Egyptian Ministry of Antiquities

Скосената пирамида в Дашур

За пръв път от 1965 г. насам две древноегипетски пирамиди, включително и уникалната Скосена пирамида, са отворени за посещение, според египетското Министерство на антиките. 

Двете пирамиди, Скосената пирамида и нейният сателит в царския некропол в Дашур, се намират на около 40 километра южно от Кайро. И двете са на възраст над 4 000 години. 

Заедно със съобщението за отварянето, от министерството разкриват и последните открития на каменни, глинени и дървени саркофази, някои от които съдържат мумии с дървени погребални маски. Находката включва и инструменти за дялане на камък, датирани от Късния период на Египет, който продължава от 664 пр.н.е. до 332 сл.н.е. или около времето на Александър Велики. 

Една от откритите мумии в каменен саркофаг. Кредит: Facebook/Egyptian Ministry of Antiquities

Скосената пирамида, построена около 2 600 пр.н.е. от фараона Снофру по време на Старото царство, е уникална структура. Археолозите отбелязват, че архитектурата й е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер, построена между 2 667 пр.н.е. и 2 648 пр.н.е. и пирамидата в Мейдум, която също датира от 2 600 пр.н.е., съобщава в свое изявление министърът на антиките Халед ал-Анани (Khaled al-Anani). 

Долната част на пирамидата е все още покрита с оригиналната си облицовка от варовик. Стените са издигнати под наклон с ъгъл от 54 градуса, но горната им част се скосява под ъгъл 43 градуса към върха, което дава вида и името й.  

Скосената пирамида в Дашур. Кредит: Facebook/Egyptian Ministry of Antiquities

"Снофру е живял много дълго... архитектите са искали да постигнат завършената форма на пирамида", обяснява Мохамед Шиха (Mohamed Shiha), директор на комплекса Дашур. "Не сме сигурни къде е погребан. Може би в Скосената пирамида, кой знае?"

Скосената пирамида, както и другите пирамиди в царския некропол в Дашур (част от некропола в Мемфис), са записани като обект на Световното културно наследство в ЮНЕСКО. 

Погребална маска на мумия, открита в Дашур. Кредит: Facebook/Egyptian Ministry of Antiquities

Министерството прави реставрация на Скосената пирамида, висока 101 метра и на нейния сателит, докато е затворена за посетители. Някои от процесите на реставрация включват работа по външните и вътрешните стълбища, добавянето на осветление и възстановяване на някои камъни в коридорите и погребалната камера.

В допълнение, от министерството съобщават, че археолозите да открили останки от древна стена, датираща от Средното царство, преди около 4 000 години. Почти 60-метровата стена се намира на Юг от пирамидата на фараона Аменемхет II от 12-тата династия, която също се намира в некропола Дашур. 

Източник: Live science - Egypt's 'Bent Pyramid' Opens for First Time in More Than 50 Years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !