06 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Скръбяща майка косатка не оставя мъртвото си бебе в продължение на дни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2018 в 00:06 71080
Косатката тъгува за ммалкото си в продължение на три дни. Снимка: Michael Weiss/Center for Whale Research

Най-младият член на намаляващата популация на косатките край бреговете на Британска Колумбия загина половин час след раждането си, съобщава Центърът за изследване на китовете (CWR). Скъбящата майка е наблюдавана да тъгува за малкото си в продължение на няколко дни, отказвайки да остави тялото му.

Изследователите наблюдават сърцераздирателната сцена как майката изтласква мъртвородената косатка на повърхността на водата, съобщава The Olympian

Тревожно е, че тази група големи морски бозайници се бори от десетилетия за оцеляването си. Тяхната популация е намаляла от 98 индивида през 1995 г. на само 75.

Тази група косатки ( Orcinus orca ), наричани още китове убийци, посещава северозападното крайбрежие на американския щат Вашингтон всяка година от пролетта до есента и е обявена за застрашена през 2006 г.  Учените посочват няколко причини за спада на популацията, но според тях това се дължи главно на намаляващия запас от основния източник на храна на косатките - сьомгата Чинук Oncorhynchus tshawytscha

Липсата на риба сериозно е повлияла на репродуктивния успех на китовете. Но има подозрение, че смъртните случаи може да са причинени от замърсители, които майките предават на малките си.

Според CWR, който наблюдава тази популация, 75% от малките, родени през последните две десетилетия, не оцеляват. Освен това, изследвания, публикувани миналата година в списание PLOS One, установиха, че близо 70% от бременните косатки не са успели да произведат жизнеспособни потомци между 2008 и 2014 г. Последната смърт на малката косатка се прибавя към тази мрачна тенденция. CWR отбелязва, че тази конкретна група има "непосредствена опасност от изчезване".

Скърбящата женска косатка на 35 години, наречена J35, е забелязана на 24 юли. Малкото й е оцеляло по-малко от час. Снимка: Ken Balcomb/Center for Whale Research

Предишни проучвания показват, че седем различни видове китоподобни - включително кашалотите, пилотните китове и бутилконосите делфини- скърбят за мъртвите, избутвайки тялото на повърхността и понякога остават с него в продължение на много дни.

Британската документална серия Blue Planet II на BBC показа миналата година разбиваща сърцето история - пилотен кит е заснет как люлее мъртвото си бебе в продължение на няколко дни, отказвайки да приеме, че е загинало - една гледка, която накара много зрители да се замислят за влиянието на хората върху живота в океаните на нашата планета

Не само морските бозайници могат да скърбят. Слоновете се връщат на лобното място седмици след смъртта на спътника си, може би, за да му отдадат почит. Различни  видове примати също са били наблюдавани да тъгуват за мъртвите си.

Животните изглежда са много по-сложни психологически, отколкото предполагаме.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.