Скрити съкровища са открити в основите на египетски храм

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 септември 2017 в 00:04 10198 0

Кредит CFEETK-CNRS-MOA: J. Maucor / Antiquity 2017

Озирис, статуетка от колекцията.

Една необичайна колекция от статуи, изобразяващи египетски божества и митични същества, е открита в египетски храм, съобщава IBTimes UK.

Колекцията е открита от археолозите през 2014 г., а статуите са описани за първи път подробно в проучване в списание Antiquity.

Сбирката, които съдържат свещени предмети, известни като фависа (от лат. favissaе - от "копая"), са поставяни в изкопите за основи на храмове, е особено рядка за Египет. Тя включва фигурки на Озирис, богът, който се преражда, подредени около една централна статуя на Птах, богът - творец и създател.

Предметите са намерени по време на разкопки на храма на Птах в северния край на Амон-Ра в Карнак. Колекцията е открита близо зад постройка от 18-тата династия на фараона Тутмос III. Статуите са намерени в овална яма около 1,5 м дълга, един метър широк и почти един метър дълбока.

Общо 38 обекти са открити в ямата, изработени от варовик, сив пясъчник, медна сплав, глазирано стъкло и керамика. Те включват:

  • 14 статуетки и фигурки на Озирис
  • Три статуетки на павиани, представляващи бог Тот
  • Две статуетки на богинята Мут, едината с йероглифни надписи
  • Две неидентифицирани основи на статуетки
  • Една глава и един фрагмент на статуетка на богинята котка Бастет
  • Един малък фрагмент от фаянсова стела с надпис на името на бог Птах
  • Една глава на статуетка на мъж от позлатен варовик
  • Една долна част от статуя на седящ бог Птах
  • Един сфинкс
  • Едно неидентифицирано парче метал

Глава на мъжка статуя от колекцията. CFEETK-CNRS-MOA: J. Maucor / Antiquity 2017

Много от находките са повредени от опустошенията на времето. Но някои от статуите са със запазени сложни детайли, което позволява да бъдат ясно идентифицирани. Смята се, че артефактите са били направени между 25-тата и 30-та династии, между 760 и 343 г. пр. н.е.

Статуетка на богинята Мут с йероглифни надписи. CFEETK-CNRS-MOA: J. Maucor / Antiquity 2017

Причините за поставянето на този вид статуи са неизвестни. Много от тях са счупени - преди или по време на полагането им. От тук може да се заключи, че статуите трябва да са били, по някакъв начин, в края на "живота си" или на своето използване. Тези счупванията са служили като "канал", от който са изтече енергията им или да се "изключи" силата им, предполагат археолозите.

Настоящите доказателства са явно недостатъчно, за да обяснят причината за съществуването на такива фависи или да се определят намеренията на хората, които са ги сложили", заключават авторите на изследването.


Сфинкс (вляво) и статуя на Птах (вдясно). CFEETK-CNRS-MOA: J. Maucor / Antiquity 2017

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !