Скрито земетресение с магнитуд 8,2 е източник на мистериозно глобално цунами

Ваня Милева Последна промяна на 15 март 2022 в 00:01 14853 0

Остров Южна Джорджия, най-големият остров по протежение на траншеята на субдукция. Кредит: European Space Agency (modified Copernicus Sentinel data)

Изследователи разкриват защо комплексно земетресение в южния Атлантически океан изпраща неочаквано цунами по целия свят през 2021 г.

  • Земетресението с дълбочина 47 км и магнитуд 7.5, което поразява южния Атлантически океан през 2021 г. и предизвиква глобално цунами, всъщност е било поредица от пет земетресения.
  • Плиткото, „почти невидимо“ земетресение с магнитуд 8.2 представлява 70% от енергията, освободена по време на събитието.
  • Глобалният мониторинг на земетресенията трябва да се подобри, за да се разберат и смекчат такива сложни земетресения и свързаните с тях опасности.
  • Учените разкриват източника на загадъчното цунами от 2021 г., което изпраща вълни по целия свят.

През август 2021 г. земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер се случва близо до Южните Сандвичеви острови, създавайки цунами, което се разпространява по целия свят. Епицентърът на труса е на 47 километра под повърхността на Земята - твърде дълбок, за да предизвика цунами - и разкъсването е с дължина почти 400 километра, което би трябвало да генерира много по-голямо земетресение.

Сеизмолозите са озадачени и се опитаха да разберат какво наистина се случи този ден в отдалечения Южен Атлантик.

Ново проучване разкри, че земетресението не е едно събитие, а пет, серия от субземересения, разпространени в продължение на няколко минути. Третото субземетресение е било по-плитко, по-бавно земетресение с магнитуд 8.2, което е само 15 километра под повърхността. Това необичайно, „скрито“ земетресение вероятно е причината за глобалното цунами.

Изследването е публикувано в списание AGU Geophysical Research Letters, което публикува краткоформатни статии с голямо въздействие с последици, които обхващат науките за Земята и космоса.

Тъй като земетресението на Южните Сандвичеви острови е било комплексно, с множество субземетресения, неговият сеизмичен сигнал е труден за интерпретация, според водещия автор на изследването Джъ Дзя (Zhe Jia), сеизмолог от Калифорнийския технологичен институт. Земетресението с магнитуд 8,2 е било скрито в плетеницата от сеизмични вълни, които се наслагват (интерферират) една с друга по време на събитието. Сигналът на скритото земетресение не е бил ясен, докато Дзя не филтрира вълните, използвайки много по-дълъг период, от 500 секунди. Едва тогава става ясно земетресението с продължителност 200 секунди, което според Дзя представлява над 70% от енергията, освободена по време на земетресението.

„Третото събитие е специално, защото бе огромно и бе тихо“, разказва Дзя. „В данните, които обикновено разглеждаме [за наблюдение на земетресенията], това бе почти невидимо."

Прогнозирането на опасности от сложни земетресения е трудно, както показва земетресението на Южните Сандвичеви острови. Първоначално USGS съобщава за земетресението с магнитуд 7,5 и едва на следващия ден добавя събитието с магнитуд 8.2, тъй като изненадващото цунами обхвана бреговете на до 10 000 километра от точката на епицентъра.

„Трябва да преосмислим нашия начин за предупреждане на опасностите от земетресения и цунами. За да направим това, трябва бързо и точно да характеризираме истинския размер на големите земетресения, както и техните физически процеси“, коментира Дзя.

Тъй като този тип земетресение може да доведе до неочаквано цунами, е от решаващо значение да подобрим нашите прогнози.

„При тези сложни земетресения се случва земетресението и ние си мислим: „О, то не беше толкова голямо, не е нужно да се тревожим.“ И тогава цунамито удря и нанася много щети“, обяснява Джудит Хъбард (Judith Hubbard), геолог от Обсерваторията на земята в Сингапур, която не е участвала в изследването. "Това проучване е чудесен пример за това как можем да разберем как работят тези събития и как можем да ги открием по-бързо, за да можем да имаме повече предупреждения в бъдеще."

Земетресение с магнитуд 8,2 бе „скрито“ в земетресение с магнитуд 7,5 през 2021 г., изпращайки мистериозно цунами по целия свят според ново проучване в Geophysical Research Letters. Кредит: Zhe Jia и AGU

Заблуждаващи сеизмични сигнали

Когато се случи земетресение, то изпраща вълни от вибрации през повърхността и вътрешността на Земята. Глобалната мрежа за мониторинг на земетресенията използва тези сеизмични вълни, за да определи времето, местоположението, дълбочината и магнитуда на земетресението. Обичайното наблюдение често се фокусира върху къси и средни периоди на вълни, разказва Дзя, а по-дългите периоди могат да бъдат пропуснати. Но дори включването на дълги периоди в наблюдението само по себе си не е достатъчно, за да се уловят сложни земетресения с хаотични сеизмични сигнали.

„Трудно е да се намери второто земетресение, защото е заровено в първото“, обяснява Дзя. „Много рядко се наблюдават сложни земетресения като това. … И ако не използваме правилния набор от данни, не можем да видим какво е скрито вътре.”

Едно просто земетресение може лесно да бъде определено и описано, разказва Дзя. Но едно комплексно трябва да бъде внимателно разбито на съставните му части, за да се разбере каква уникална комбинация от по-прости земетресения е изградила сложното.

Дзя и колегите му са разработили алгоритъм за разделяне на сеизмичните сигнали по време на тези комплексни земетресения. Чрез „разлагане“ на сложни земетръсни сигнали в по-прости форми, като се използват вълни за различни периоди (вариращи от 20 до 500 секунди), алгоритъмът може да идентифицира местоположението и свойствата на различните субземетресения. Това е подобно на човек с перфектен музикален слух, който чува пет дисонантни ноти едновременно, като същевременно може да идентифицира всяка отделна нота.

Иследователите отбелязват, че дългосрочната цел е да се автоматизира откриването на такива сложни земетресения, както е за простите земетресения. При земетресението през 2021 г. цунамито отслабва значително, докато достигне бреговете, а повечето от постоянните жители на отдалечените вулканични острови са пингвини. Но сложните земетресения могат да представляват значителна опасност, ако генерират по-голямо цунами или ударят в гъсто населен регион.

Справка:  “The 2021 South Sandwich Island Mw 8.2 Earthquake: A Slow Event Sandwiched Between Regular Ruptures” by Zhe Jia, Zhongwen Zhan and Hiroo Kanamori, 8 February 2022, Geophysical Research Letters.
DOI: 10.1029/2021GL097104

Източник: Hidden Magnitude-8.2 Earthquake Source of Mysterious Global Tsunami
American Geophysical Union

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !