Скулптури на маите разказват за еволюцията на човешките мимики

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2020 в 00:04 6696 0

Гримасите и мимиките на древни човешки скулптурни фигурки показват, че има универсални изражения на лицето, които сигнализират за едни и същи емоции в различните култури, твърдят изследователи.

Маите, живели преди около 3500 години, постоянно са водели войни, принасяли са жертви на боговете, провеждали са мистични ритуали. Но въпреки пропастта в начина на живот и във времето ново изследване, публикувано в Science Advances, показа, че изражението на лицата на хората, живели преди новата ера, е подобно на съвременните.

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли анкетират 325 души, за да изучават изражението на лицето на 63 антични американски скулптури. Учените откриват, че хората лесно могат да разгадаят изражения на лицето като болка, тъга, любов и др. Сред скулптурите, които са използвани в изследването, са фигури, изобразяващи хора, които носят нещо тежко или са в плен, прегърнати, ангажирани със спорт, музика, изкуство, държат деца или са нащрек.  Скулптурите идват от древните общества, които включват олмеките и маите 

Авторът на статията, д-р Алън Коуън (Alan Cowen), заяви, че резултатите показват, че някои от израженията на лицето са останали непроменени дори след хиляди години. И въпреки че маите не могат да си представят как живеят хората днес, те най-вероятно биха могли да разпознаят някои изрази на лицето на съвременния човек.

Скулптури, използвани в изследването. Кредит:  doi: 10.1126 / sciadv.abb1005

По време на изследването се случват някои забавни истории. Учените забелязват, че изражението на лицата на съвременните хора, когато Wi-Fi започне да работи зле, е подобно на това на воин от маите е пленен от неговия враг.

За чистотата на експеримента участниците са разделени на две групи - някои виждат цялата скулптура, а други само лицата. В крайна сметка учените успяват да идентифицират пет израза, преминали през вековете - болка, страх, тъга, радост и решителност.

Доброволците, наети от Amazon Mechanical Turk, оценяват или степента, в която лицата изобразяват 30 емоции, като страх и гняв, или степента, в която лица показват 13 по-обобщени емоционални състояния, като веселост и бдителност.

Други 114 участници оценяват степента, в която някой описан в писмени разкази за всяка от осемте ситуации, изобразени от скулптурите, ще изрази същите 30 емоции или 13 емоционални състояния.

Изразът на лицето на скулптурите обикновено се приравнява с това, което участниците очакват да видят във всяка ситуация. Средно, например, изражението на болка и страдание на лицето, събрани сред изваяни лица, показани като измъчвани, в съответствие с това, което прогнозират съвременните хора.

Тези открития предполагат, че изражението на лицето се е развило, за да предаде по-богато разнообразие от емоции, отколкото учените често са предполагали, коментира Коуън. Например добре познатата система, която категоризира седем основни емоции, изразени от една и съща мимика във всички култури, не включва израз на болка и комбинация от решителност и напрежение.

Хората, живеещи в малки, сравнително изолирани общности, като фермерите и пастирите Химба в Южна Африка, често класират лицевите емоции по различен начин в сравнение с европейците. В подобни традиционни общества всички се познават добре, така че не е необходимо да се предполага, че изражението на лицето отразява определени емоционални състояния. Ако някой е зъл и груб през по-голямата част от времето, най-вероятно хората ще бъдат предпазливи към него, дори когато се усмихва.

Справка:

A.S. Cowen and D. Keltner. Universal facial expressions uncovered in art of the ancient Americas: A computational approach. Science Advances. Published online August 19, 2020. doi: 10.1126/sciadv.abb1005.

Източник:

Ancient sculptures hint at universal facial expressions across cultures, Science news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !