Слабите жени са под риск за ранна менопауза

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 00:00 5383 1

Прекомерно слабите жени са подложени на риск от ранно начало на менопаузата като с 30% е по-голяма вероятността да настъпи менопауза преди 45-годишна възраст при жени с тегло под нормата.

Това е установено от проучване в течение на 22 години, обобщило данни за фертилността на почти 80 000 жени,  публикувано в списание Human Reproduction.

Жените в проучването са класифицирани с "недостатъчно тегло", ако имат индекс на телесна маса (ИТМ) 18,5 или по-нисък. Тези, които попадат в тази категория, имат средно 30% по-голям риск от ранна менопауза, в сравнение с жените с "нормален" ИТМ, между 18,5 и 22,4, съобщава NewScientist.

В изследването участват 78 759 жени във фертилна възраст от 25 до 42 години, всяка от които е началото на проучването (през 1989 г.) е предоставила данни за теглото си, височина, в момента, както и теглото и височината на 18-годишна възраст. На всеки две години през следващите 22 години жените съобщават за промените в теглото си и евентуалното настъпване на менопаузата (естествена или хирургична), хормонално заместителна терапия, както и ежедневните дейности (като хранене и физическа активност). Всички събрани данни при анализа показват зависимост между ниския индекс на теглото и вероятността от възникване на ранна менопауза.

Жените с недостатъчно тегло на 35-годишна възраст имат 59% по-голяма вероятност от ранна менопауза, а жените на възраст 18 години, които имат BMI по-малко от 17,5, са с 50% по-голяма вероятност да имат ранна менопауза. Екстремното отслабване на тийнейджърките изглежда има особено силен ефект. Жените, които са загубили поне 20 килограма или са отслабвали поне три пъти на възраст между 18 и 20 години, са повече от два пъти по-склонни да получат преждевременна менопауза. Рискът от ранна менопауза при жени с висок ИТМ (25 до 29,9 kg / m2 - наднормено тегло) е с 21 до 30% по-нисък

Риск от сърдечни заболявания

"Нашите открития показват, че жените с тегло под нормата в ранна или средна възраст, може да са изложени на повишен риск от ранна менопауза", коментира Катлийн Шегда (Kathleen Szegda) от Университета в Масачузетс, която ръководи проучването.

Ранната менопауза засяга до 10% от жените и е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и когнитивен спад.

"Жените недостатъчно тегло трябва да помислят и да обсъдят възможните последици от това с лекарите си", заяви Шегда.

"Рисковете от наднорменото тегло обикновено са по-добре познати, но жените често не осъзнават потенциалните хормонални усложнения от ниското тегло, дори и в по-млади години", казва Кати Абърнатхи (Kathy Abernathy) от Британското дружество по менопауза (British Menopause Society).

"Резултатите от това проучване подчертават необходимостта жените да поддържат здравословно тегло през всички възрасти".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.10 2017 в 01:26

Това изглежда да е една част от многото хитрости с които живите организми адаптират плодовитостта си в съответствие с условията на средата.

За бозайниците като цяло е известно че при подобряване на условията (храна, пространство) достигат полова зрялост по-рано и раждат по-често и повече малки. Близко до ума е че и менопаузата у тези които изобщо я имат се отлага в такива случаи.