Сладките газирани напитки имат връзка с увреждания на мозъка

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2017 в 12:01 6144 0

Безалкохолните не правят хората по-здрави и това отдавна не е тайна.

Изследователи са установили, че хората, които често пият сладки напитки, независимо дали са със захар или с диетични подсладители, е по-вероятно да имат по-лоша памет, по-малък общ обем на мозъка, както и значително по-малък хипокампус - област на мозъка, важна за ученето и паметта. съобщи NeuroScience news

Нещо повече -  тези, които пият по една диетична газирана напитка дневно е почти три пъти по-вероятно да развият мозъчен инсулт и деменция в сравнение с тези, които не го правят.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Alzheimer's & Dementia

Констатации се основават на анализ на данни от мащабно проучване на 4 000 американци от град Фремингхъм (Framingham Heart Study - FHS) . Изследвани са и деца и внуци на първите доброволци, приети през 1948 г. в FHS. В продължение на 10 години, авторите наблюдават как се променя тяхното IQ и други интелектуални показатели, а също така сканират мозъка им с помощта на ядрено-магнитен резонанс, отбелязвайки всички промени в неговата структура. Тези данни се съпоставят с това, което се знае за диетата на участниците в експеримента и са намерени някои закономерности.

Средният обем на мозъка на тези, които пият няколко пъти на ден подсладени питиета е по-малък с 1% от този на контролната група. Обемът на хипокампуса, който отговаря за паметта се намалява с 2%. Тези хора запомнят с 6% по-малко от казаното им. Изследователите взели предвид различните заболявания на участниците в експеримента и в частност диабета.

"Тези проучвания не изясняват всичко, но това са силни данни и много силно внушение", коментира Суда Сешадри (Sudha Seshadri), професор по неврология в Бостънския университет, водещ автор на статията. "Изглежда, че няма много полза да се замени захарта в сладките напитки с изкуствени подсладители".

"Може би добрата стара чиста вода е това, което трябва да използваме", добавя тя.

Атрофията на мозъка е патологичен процес, който се характеризира с прогресиращо измиране на нервните клетки на мозъка, изглаждане на гънките на кората и намаляване на теглото и размерите на мозъка. Всички тези процеси имат отрицателно въздействие върху функционирането на мозъка, най-вече върху интелектуалните функции, включително паметта. Всички тези проблеми са от особено значение за хората в постиндустриалната епоха. Но учените все още не могат да кажат със сигурност как начинът на живот на съвременния човек се отразява на състоянието на мозъка му.

Както често се случва при такива изследвания, учените отбелязват, че тези констатации показват корелация, а не причинно-следствена връзка.

Те предупреждават, че са необходими още изследвания, за да се определи как - и ако тези напитки увреждат мозъка, дали щетите не са за сметка на сърдечно-съдовите заболявания или диабета. Възможно е и някои нарушения в работата на мозъка да карат хората по-често да пият подсладени напитки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !