Слънчева буря е на път да стигне Земята. Какво може да причини

Тя може да обърка GPS сигналите

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 12:18 7077 0

Кредит NASA SDO

Заради слънчево избухване с голяма продължителност, случило се по-рано тази седмица, на Земята ще има геомагнитна буря в по-високите географски ширини, съобщи ScienceAlert.

На 12 февруари се появи сравнително слабо слънчево избухване клас С, придружено от коронално изхвърляне на маса (coronal mass ejection - CME), изхвърляне на плазма и електромагнитна радиация в космоса - част от които се насочват право към Земята.

Може да звучи малко страшно, но далеч не е необичайно. Тези коронални масови изхвърляния всъщност са сред причините  за едно от най-красивите явления, на които може да се наслаждаваме на небето - невероятно светлинно шоу, което наричаме полярно сияние.

То се случва, когато заредените частици от CME се сблъскат с атомите и молекулите в атмосферата, карайки небето да свети.

Слънчевият вятър също може да причини полярни сияния, когато е особено силен, но сиянията, произведени от геомагнитните бури, предизвикани от CME, са особено ясни и впечатляващи.

Според съобщението за бурята, публикувано от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), от райони в по-високите географски ширини, като Канада, Аляска и Сибир на север и Антарктида на юг, може да се наблюдава великолепно светлинно шоу през следващите нощи.

Това е така, защото заредените частици от Слънцето се улавят в линиите на магнитното поле на Земята, които ги насочват към полюсите.

Полярните сияния обаче не са единственият ефект от геомагнитната буря. Високочестотните комуникационни сигнали, които се отразяват от йоносферата, може да бъдат засегнати, както и радиосигналите под 30 MHz на всички географски ширини.

GPS сигналите също могат да бъдат засегнати. Това е така, защото засегнатата атмосфера може да наруши сигналите, които се изпращат между наземни предаватели и орбиталните спътници.

За щастие, тази буря е слаба, така че NOAA предвижда само много слаби колебания в електроенергийната мрежа, причинени от леки вълни на геомагнитно индуциран ток - със сигурност недостатъчно силни, че да изключат напълно мрежата.

Така че, ако сте над 65 градуса географска ширина (или имате възможност скоро да отидете), отпуснете се и се подгответе да се насладите на нещо наистина вдъхновяващо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !