Слънчевата светлина убива коронавируса на повърхности за 7 до 14 минути

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2020 в 11:38 9581 0

Кредит Pixabay

Естествената слънчева светлина може да бъде ефективна като дезинфектант за замърсени непорьозни материали.

Изследователи от Националния център за анализ и противодействие за биологичната защита за Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, откриха, че симулираната слънчева светлина може ефективно да убие новия коронавирус SARS-CoV-2, отговорен за световната пандемия от COVID-19.

Изследването, озаглавено „Симулирана слънчева светлина бързо инактивира SARS-CoV-2 върху повърхности“, бе публикувано в последния брой на Journal of Infectious Diseases.

Коронавирусът SARS-CoV-2 е отговорен за коронавирусната болест COVID-19, която доведе до пандемия в световен мащаб и до смъртта на хиляди хора и хоспитализации в цял свят. Вирусът е силно преносим между хора и изследванията показват неговата устойчивост на повърхности,  докоснати от заразен човек.

Доказано е, че в болничните отделения и пациентските стаи върху предмети или повърхности, които са били докоснати от заразено лице, има наличиие на частици от вируса SARS-CoV-2. Те могат да бъдат предадени на неинфектиран човек, установиха проучвания.

Проучванията показват също, че SARS CoV-2 може да издържи на непорьозни повърхности при вътрешни условия (посочени при 23° С и 40% относителна влажност) повече от един ден. Максималният период на полуразпад на тези организми на такива повърхности се казва около 7 часа, твърдят изследователите. Няколко проучвания показват, че множество фактори определят колко време вирусът може да оцелее на повърхности. Някои от тези фактори включват "температура, влажност, слънчева светлина и свързващо вещество, в която е прикрепен вирусът"

Това ново проучване има за цел да разгледа влиянието на симулирана среда на слънчева светлина върху наличието на вирусни частици в суспендирано състояние и тяхната устойчивост на повърхности. По-ранните проучвания разглеждат устойчивостта на вируса само на повърхности на закрито. Това ново проучване разглежда същите параметри, както на закрито, така и на открито. Това би могло да помогне на създателите на политики  не само оценка на риска от излагане на замърсени непорьозни повърхности, но и начини за дезинфекция и разрушаване на веригата на предаване.

Коронавирус. Кредит: https://www.scientificanimations.com / CC BY-SA

Това е първото проучване, което показва, че слънчевата светлина може „бързо да инактивира“ SARS CoV-2 върху повърхности. Показва разликата в устойчивостта на вируса на повърхности, на закрито и на открито.

Клетките, взети за експериментите, са култивирани при 37° С и под 5% CO2. Вирусът е SARS-CoV-2 USA-WA1/2020, който е закупен от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Приготвя се вирусен разтвор. Излагането на слънчева светлина е измерено с помощта на инактивиран SARS-CoV-2, суспендиран в симулирана слюнка или културална среда и изсушен в перфорирани кутии от неръждаема стомана в контролирана камера с кварцов прозорец.

Пробите, замърсени със изсушения вирус, са изложени на симулирана слънчева светлина. За симулирана слънчева светлина се използва „персонализиран слънчев симулатор (Sciencetech Inc.), състоящ се от ксенонова лампа и серия от оптични филтри“. Филтрите и захранването са използвани за контрол на интензивността на слънчевата светлина. За това изследване са изпробвани три различни интензитета на светлината. 

„Сравнени са степента на инактивиране на вируса за различни симулирани нива на слънчева светлина и суспензионна среда…“, пише екипът.

Какво бе открито?

Изследователите отбелязват, че симулираната слънчева светлина е в състояние бързо да инактивира SARS CoV-2 върху подложките от неръждаема стомана. Резултатите показват, че 90% от инфекциозния вирус се инактивира само за 6,8 минути в разтвор на слюнка и за 14,3 минути в културална среда. Необходимата за това слънчева светлина е подобна на лятното слънцестоене, наблюдавано на 40° северна ширина на морското равнище в ясен ден, пишат изследователите. Те добавят, че подобно инактивиране се наблюдава и с по-бавна скорост, когато нивата на слънчевата светлина са по-ниски.

Заключения и последици

Има изследвания, които доказват, че ултравиолетовата светлина UVC (без естествена слънчева светлина) може да инактивира коронавирусите. Това проучване е първото, което показва, че нивата на UVB, открити в естествена слънчева светлина, могат наистина да инактивират SARS CoV-2 на повърхности „специално изсушени вируси върху подложки от неръждаема стомана“. Екипът пише, че това предполага, че „предаването на вируса може да бъде значително намалено във външна среда, изложена на пряка слънчева светлина в сравнение с вътрешната среда“. Местните метеорологични условия, облачната покривка и температурата оказват влияние.

Екипът пише в заключение: „Настоящото проучване предоставя първите доказателства, че слънчевата светлина може бързо да инактивира SARS-CoV-2 на повърхности, което предполага, че устойчивостта и впоследствие рискът от излагане могат да варират значително между вътрешна и външна среда. Освен това тези данни показват, че естествената слънчева светлина може да бъде ефективна като дезинфектант за замърсени непорьозни материали“.

Справка: Shanna Ratnesar-Shumate, Gregory Williams, Brian Green, Melissa Krause, Brian Holland, Stewart Wood, Jordan Bohannon, Jeremy Boydston, Denise Freeburger, Idris Hooper, Katie Beck, John Yeager, Louis A Altamura, Jennifer Biryukov, Jason Yolitz, Michael Schuit, Victoria Wahl, Michael Hevey, Paul Dabisch, Simulated Sunlight Rapidly Inactivates SARS-CoV-2 on Surfaces, The Journal of Infectious Diseases, , jiaa274, https://doi.org/10.1093/infdis/jiaa274

Източник: Simulated sunlight kills SARS CoV-2 on surfaces in 7 to 14 minutes, News-Medical.Net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !