Слънчевото затъмнение ще се предава на живо от балони от 24 км над Земята (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2017 в 00:10 4957 0

Слънчевото затъмнение в Съединените щати в понеделник, 21 август, ще бъде предавано на живо онлайн за първи път от гледната точка на балони пълни с хелий.

Екип изследователи от Държавния университет в Монтана, заедно с екип на НАСА, ще предостави тази възможност на обществеността като покаже най-високата гледна точка към спектакъла как Луната закрива Слънцето, съобщи Reuters.

Както заявиха официално от НАСА, за първи път слънчево затъмнение ще бъде предавано на живо онлайн от гледната точка на балони, напълнени с хелий.

Основната цел на проекта Space Grant Ballooning Project на Университета на Монтана и НАСА е да изпрати над 50 височинни хелиеви балоня на 24 384 метра над Земята за заснемане на слънчевото затъмнение, което ще премине през Съединените щати на 21 август.

Балоните са от латекс, големи 2,7 м, ще бъдат пълни с хелий и ще са оборудвани с фотоапарати, видеокамери с висока разделителна способност, както и компютри за точно улавяне на затъмнението.

 Балоните ще бъдат запълнени с хелий достатъчно, за да се издигнат с около 18 км/час, достигайки височина от 24 300 км.

Снимка: Space Grant Ballooning Project

След като са оборудвани изцяло, балоните ще бъдат пуснати в небето от близо 50 места в САЩ, и ще предават кадри с висока разделителна способност на затъмнението. Освен това, НАСА, с помощта на приземно разположени антени ще предава онлайн стрийм видео на затъмнението за обществеността.

"Ще видим вариациите от бряг до бряг и как се вижда затъмнението над различни пейзажи," заяви развълнувано при тестовия старт в четвъртък Касандра Ръниън (Cassandra Runyon), ръководител на проекта Space Grant за Южна Каролина.

По време на слънчево затъмнение, Луната ще премине между Слънцето и Земята от запад на изток (вж "Защо слънчевото затъмнение пристига от запад") и хвърля сянка върху Земята.

На източния бряг на Чарлстън, Южна Каролина, последното място в континенталната част на САЩ, през което ще мине затъмнението, Ръниън и нейният екип от преподаватели и студенти ще стартира балони от лодка на бреговата охрана на САЩ на между 9 км и 11 км в открито море.

Сянката на затъмнението се очаква да се придвижва с 3200 км в час в Орегон и ще се забави до 2400 км в час в Южна Каролина, обяснява Ръниън.

След 99 години това е първото пълно слънчево затъмнение ще хвърля сянка на Съединените щати. Според НАСА, по време на слънчевото затъмнение в някои специфични райони на САЩ слънцето ще потъмнее за най-малко две минути в средата на деня.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !