Слънцето бавно разкъсва комета

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2022 в 00:03 11538 0

Кредит: SOHO

Използвайки наземни и космически наблюдения, екип от изследователи наблюдава внимателно трудно забележима комета. Нарича се комета 323P/SOHO и е открита преди повече от 20 години през 1999 г. Но е трудно да се наблюдава поради близостта й до Слънцето.

Сега изследователите откриват, че Слънцето бавно разкъсва кометата на парчета.

Кометите с обозначение SOHO са открити с космическия кораб SOHO. Слънчевата и хелиосферната обсерватория (SOHO - Solar and Heliospheric Observatory) е съвместна мисия на Европейската космическа агенция ЕКА/ESA и НАСА, стартирана през 1995 г. Нейната мисия е да изучава Слънцето и въпреки че мисията е планирана да продължи две години, тя работи повече от 26 години.

Като страничен продукт от своите слънчеви наблюдения, космическият кораб е открил 4000 комети. Повечето от тези комети са клас комети, преминаващи много близо до Слънцето. Астрономите смятат, че повечето от този клас комети са парчета от много по-голяма комета, която се е разпаднала. 323P не е такава, това е комета сближаваща до Слънцето. Малките комети могат напълно да се изпарят при едно близко приближаване до Слънцето, докато по-големите могат да оцелеят от тази среща. За повечето от тях малките им перихелии означават евентуалната им гибел.

Перихелият на кометата 323P/SOHO е само 0,04 астрономически единици. Орбиталният им период е малко над четири години. През 2020 г. наблюденията с телескопа Subaru показават, че кометата няма кометни характеристики, когато се приближава до перихелия. Но това се промени.

„Въпреки това, в нашите наблюдения след перихелий, тя изработва дълга, тясна опашка, имитираща разпадащ се кометен облак“, пишат авторите в своя документ.

Документът е озаглавен „Продължителната смърт на периодичната близко-слънчева комета 323P/SOHO“ (“The Lingering Death of Periodic Near-Sun Comet 323P/SOHO”). Водещият автор е Ман-То Хуей (Man-To Hui) от Лабораторията за лунни и планетарни науки към Университета за наука и технологии в Макао. Останалите са от институции в САЩ, Германия, Канада и Тайван.

Кометите имат по-малки перихелии от орбитата на Меркурий. Астрономите смятат, че това са астероиди от главния пояс или краткопериодични комети, които са били привлечени по-близо до Слънцето чрез гравитационното влияние на гигантските планети или в резултат на древни удари. Близко преминаващите до Слънцето комети обикновено не издържат много дълго. Техният живот рядко надвишава 10 милиона години според астрономите заради орбитата им във вътрешната Слънчева система. Те не само трябва да се борят с гравитационната сила на Слънцето, но и често пресичат пътищата на планетите от земен тип.

Според новия документ 323P/SOHO е близо с унищожението. Изследователите идентифицират два фрагмента с диаметър 20 метра, идващи от кометата скоро през март 2021 г. Те също така откриват, че кометата е загубила между 0,1-10% от масата на ядрото си. Изглежда краят ѝ е близо.

Телескопът Lowell Discovery засне това изображение на кометата 323P/SOHO през февруари 2021 г. Вижда се опашката от отломки. Кредит: Hui et al. 2022 г.

Ядрото на кометата е само около 172 метра в диаметър. Тя се върти бързо, с оборот от 0,522 часа, най-бързо от всички известни комети в Слънчевата система. Според авторите на тази статия това означава, че ядрото ѝ има висока кохезионна сила. Тази сила може да му помогне да оцелее при повече гравитационни срещи със Слънцето.

Ако изглежда странно, че изследователите са наблюдавали само опашката на кометата, след като тя е напуснала перихелия, това е поради  трудността за наблюдение на комети близо до Слънцето. В перихелий яркостта на Слънцето прави кометите почти невидими. Те се наблюдават във всеки детайл извън перихелия.

Има много по-малко наблюдавани обекти близо до слънцето, отколкото моделите показват, че трябва да има. Част от причината за това е трудността при наблюдението им в слънчевите отблясъци. Но другата причина е, че астрономите очакват те да се разпаднат на частици с милиметров размер поради термично разрушаване. Въпреки това е трудно да наблюдаваш как ги превръщат в прах. Няма много качествени наблюдателни доказателства за тяхното разпадане.

Това изследване е сред първите случаи на комети като тези, наблюдавани с наземни обсерватории.

Това изображение на широкообхватна камера 3 на "Хъбъл" показва два фрагмента с диаметър 20 метра, идващи от кометата 323P/SOHO, маркирани с A и B. Кредит: Hui et al. 2022 г.

Екипът стига до заключението, че кометата може да е била обикновена комета от семейството на Юпитер само преди 1000 години. Но самите комети от семейството на Юпитер произхождат като обекти от пояса на Кайпер и съдържат много замразени летливи вещества. Те могат да образуват забележима опашка, когато се нагряват от Слънцето. Но това не е естеството на опашката на отломките на 323P.

„По-скоро тя най-вероятно се задейства от ротационната нестабилност, плюс огромното термично напрежение, предизвикано от огромния температурен градиент в ядрото ѝ около перихелия“, заключават авторите.

323P може да продължи да оцелява при близките си срещи със Слънцето, отчасти поради високата си кохезионна сила. Но това няма да продължи много по-дълго, отчасти поради нейната ротационна нестабилност и отчасти защото има силен орбитален резонанс със Сатурн. Този резонанс ще намали перихелия ѝ и ще увеличи орбиталния ѝ ексцентриситет. Поради тези причини кометата 323P/SOHO е обречена.

Според документа „… 323P има вероятност от 99,7% да се сблъска със Слънцето през следващите две хилядолетия.“

Справка: The Lingering Death of Periodic Near-Sun Comet 323P/SOHO
Man-To Hui, David J. Tholen, Rainer Kracht, Chan-Kao Chang, Paul A. Wiegert, Quan-Zhi Ye, Max Mutchler 
https://doi.org/10.48550/arXiv.2203.02999https://arxiv.org/abs/2203.02999

Източник: The Sun is Slowly Tearing This Comet Apart, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !