След 3 отлагания - успешен старт на SpaceX

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2020 в 22:57 7827 0

След трето поредно отлагане на старта на 30 юни компанията на Илън Мъск най-сетне успя да изнесе десетата партида от около 60 спътника Starlink към нарастващото си съзвездие, което е проектирано да осигурява достъп до високоскоростен интернет. 

За първи път SpaceX изпрати три партиди Starlink за един месец. Това е нов впечатляващ рекорд за компанията.

Ракетата Facon 9 се издигна от стартовия комплекс 39A в космическия център "Кенеди" във Флорида в 23:10 българско време на 30 юни. 

Наред с 60-те спътника Starlink, мисията изпрати и два спътника за наблюдение на Земята BlackSky. Това е втората споделена мисия на SpaceX, като част от новата му програма, в която компании могат да изпращат сателити като част от други мисии.

Така на 13 юни заедно с 58-те сателита Starlink, бяха изнесени на орбита три космически кораба Planet SkySat.

Около 8 минути след старта след смущение в сигнала като по магия се появи първата степен на Falcon 9. С това завършва първата мисия за този конкретен бустер Falcon за многократна употреба, обозначен B1060. 

Най-активната година на SpaceX досега бе 2018 г. с 21 изстрелвания. С това темпо 2020 г. може да затъмни това постижение като целта е да се осъществят 38 изстрелвания за годината, ако всичко върви по план. Компанията се надява да продължи да запълва календара си с все повече излитания, като цели 70 мисии през 2023 г., според проекта й, подаден във Федералната авиационна администрация по-рано тази година. 

Много от изстрелванията ще бъдат мисии на Starlink, защото SpaceX си е поставила задачата да изведе на орбита десетки хиляди от тези спътници през това десетилетие, които макар да пречат на астрономическите наблюдения от Земята, ще осигурят достъп на всички хора на планетата до високоскоростен интернет. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !