След 7-8 години можем да победим болестта на Алцхаймер

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 август 2018 в 13:29 9798 1

Voice Of People Today

Ново лекарство за болестта на Алцхаймер не само спира образуването на един "лош протеин" в мозъка, но и в следващите 18 месеца при 80% от пациентите се изчиства натрупаното количество, което убива нервните клетки. Това съобщи по БТВ неврологът от Александровска болница проф. Лъчезар Трайков.

Проф. Лъчезар Трайков заяви, че на конференцията, провела се от 26-29 юли в Чикаго, за пръв път е демонстрирано лечение, което води и до подобряване на когнитивните способности. За тази терапия съобщава наскоро и Nature в брой 559

Той очаква медикаментът да излезе на пазара до 7-8 години, което дава надежда и на тези, които в момента са в начална фаза на болестта.

Болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, засяга повече от 50 милиона души по света. Тя отнема независимия животът на хората и е петата водеща причина за смъртността. Тъй като средната продължителност на живота на населението расте, расте и броят на хората, които са засегнати от деменция.

Въпреки десетилетия изследвания, все още няма лекарства, които да забавят напредването на болестта на Алцхаймер, да не говорим за пълното й излекуване. Обещаващи предклинични резултати многократно са се проваляли в лечението на хора. Някои обвиняват за това животинските модели, върху които се тестват потенциалните лекарства. Други смятат, че интензивният фокус на изследователите върху пептидния амилоид-β може да се окаже погрешен. Хипотезата, че бета-амилоидните отложения в мозъка причиняват болестта на Алцхаймер сега е под голям натиск за постигане на ефективна терапия и нараства желанието да се изследват алтернативни подходи.

Такива подходи включват лекарства, които са предназначени да спрат разпространението на различния протеин, наречен "тау". Някои лекари се застъпват изцяло за избягване на фармацевтичните продукти в полза на поведенчески интервенции, които подобряват качеството на живот.

Диагнозата на болестта на Алцхаймер отдавна е предизвикателство, но напредъкът в компютърното изобразяване и новите биомаркери позволяват на изследователите да открият амилоид-β и τ отлагания преди появата на симптомите, улеснявайки по-ранната намеса.

Какви са симптомите и превенцията?

„Дълго време считахме, че Алцхаймер е само паметово нарушение, но паметта не е първият симптом”, подчертава проф. Трайков. Той обяснява, че "лошият белтък" започва да се трупа 20 години преди да станат видими ефектите от него, а няколко години преди диагностицирането на болестта вече има леки когнитивни нарушения – човекът се затруднява например при организирането на пътуване с две превозни средства или при следене на разговор с повече участници.

„Всичко, нужно за диагноза и лечение, го има в България”, подчерта неврологът.

Най-доброто лечение е, разбира се, превенцията.

Според проф. Трайков най-ефективната превенция са социалната активност, правилното хранене, физическите упражнения и когнитивната стимулация. Съчетанието от тях отсрочва и спира болестта.

Идеята, че хората биха могли да избегнат това инвалидизиращо състояние чрез прости промени в начина си на живот, остава предмет на дебат, а доказателствата се трупат бавно, подчертава Nature.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

21.08 2018 в 15:44

Дано и по-бързо се справим!