След първата цигара две трети от хората стават редовни пушачи

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 януари 2018 в 00:11 5897 0

Мнозинството от хората, които опитат дори една цигара, могат да се пристрастят към никотина, показва ново проучване.

Изследователи от Университета Куин Мери в Лондон анализират резултатите от 8 проучвания на навиците на пушачите в англоговорящите страни и установяват, че една цигара е достатъчна, за да предизвика редовно тютюнопушене - поне временно - при 69% от хората.

Резултатите са публикувани в списание Nicotine and Research в края на миналата година.

Комбинираните проучвания (три от САЩ, три от Великобритания, едно от Австралия и едно от Нова Зеландия) включват данни от повече от 216 000 човека, избрани на случаен принцип от представителна извадка от цялото пълнолетно население от участващите страни.

Средно 60% от анкетираните признават, че са опитали цигара.

Коефициентите на конверсия (от една цигара до редовно пушене) варират значително в зависимост от проучването, като най-ниската е 50% (изследване в САЩ), а най-високата - 82% (изследване в Великобритания). Средната стойност е 69%.

Естествено е да се проявят някакви вариации между проучванията, но интересно е да се отбележи, че участниците от Великобритания са по-склонни да придобиват навика в сравнение с тези от другите три страни.

Както изтъкват изследователите един от големите проблеми с този вид проучвания е известната степен на ненадеждност на самооценката.

"Възможно е някой, който е непушач цял живот, да е опитал цигара, когато е бил дете, но да е забравил или да е сметнал, че не е достатъчно важно, за да го съобщи", заяви за Guardian Питър Хайек (Peter Hajek), професор по психология и директор на звеното за изследване на зависимостта от тютюна в Куин Мери.

"Смятам обаче, че дори да предположим, че има проблем с припомнянето и други неща, все пак говорим за повече от 50% [конверсия]".

Тази цифра може да изглежда висока, но световните нива на тютюнопушене спадат, особено сред младите, които сега са по-склонни да вземат електронна цигара вместо традиционната цигара.

Със своите 40% Индонезия има най-висок процент пушачи в света.

България е на първо място по пушачи в ЕС,  изпреварвайки доскорошния лидер Гърция, обявиха експерти през май миналата година. Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че редовните пушачи у нас са 28.2%. За сравнение, пушачите съставляват 11,4% от населението на САЩ и 16,1% от британското население.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !