След половин година сън модулът Philae на кометата неочаквано се събуди

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 09:53 2680 0

Спускаемият апарат Philae, който кацна кометата Чюрумов-Герасименко малко несполучливо, засенчвайки слънчевите си панели, което го накара да "заспи" за дълго време, в крайна сметка се е събудил. Засега информацията е достъпна само от финландските източници.

Финландският метеорологичен институт е една от организациите, които участват в програмата Rosetta/Philae. Ето какво съобщава той:

"Управлението на полетите в Кьолн осъществи контакт с Philae през последната нощ в 01:17 GMT (22 декември). Продължил е десет секунди и са предадени 51 пакета телеметрични данни.   

Данните трябва да съдържат информация за състоянието и условията на местоположението на Philae.

Най-голямата новина е, че сега знаем, че спускаемият апарат е все още жив и е в състояние да предава информация, въпреки че един от неговите приемо-предаватели вероятно е повреден.

Управлението на полетите сега се опитва да изпрати команди към Philae, за да се извършат серия от експерименти."

Официално съобщение от блога на Европейската космическа агенция засега няма.

Друг финландски източник пише:

"Тъй като новината за контакт е неофициално потвърдена, се обадихме на Pål Hvistendahl, ръководителят за връзки с медиите на ESA, който потвърди, че наистина Розета е получила съобщение снощи.

Според Hvistendahl, получените данни били неясни и все още се анализират, а междувременно от екипа ще се опитват да се свързват със системата за кацане всеки път, когато Rosetta е в правилната позиция.

Какво се случи снощи?

Валтер Шмид (Walter Schmidt) разказва, че в 21:18 часа снощи, прослушвайки Rosetta забелязва на фоновия шум по-силен сигнал в честотата, използвана от системата за кацане Philae.

"Получени са телеметрични пакети, но никой от тях не изглежда да съдържа каквато и да е полезна информация", съобщава Шмид.

"По принцип, сигнал на тази честота може да бъде само от предавателя на Philae. В момента, внимателно се изследва дали сигналът не е от някакви алтернативни източници, но той е достатъчно мощен в тази диапазон".

Според Шмид, компютрите на Philae включват радиопредавателя само след като са получили безупречен пакет данни от сондата Rosetta.

Това би трябвало да означава, че ако и когато Philae е изпратил сигнал, той го е направил само след успешно получаване на съобщение от Rosetta. Това означава, че Philae може да комуникира и в двете посоки."

Това е чудесна новина. Сега остава да чакаме официално Европейската космическа агенция да потвърди съобщението. 

По-рано бе съобщено, че по оценки на експерти от Германския авиационно-космически център (DLR), Phillae ще може да поработи в това състояние в продължение на няколко месеца, до края на 2015 г. с надежда, че модулът все още ще бъде в състояние да се възстанови.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !