Следи на потънал континент намериха в Индийския океан (видео)

Циркон на 3 млрд години, открит в скали на о-в Мавриций, свидетелстват за "изгубения континент"

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 февруари 2017 в 09:00 10085 0

Кредит mashlot

Индийски океан вероятно крие потънал древен микроконтинент - огромна земна маса, която се намира точно до източното крайбрежие на Мадагаскар. От него е останал о. Мавриций.

Преди разпадането на суперконтинента Гондвана, започнало преди по-малко от 200 милиона години, между Индия и Мадагаскар е имало континент, наречен Мавриция, който изчезва преди около 84 милиона години.

Сегашният остров Мавриций изглежда се е издигнал над вълните, след като древният континент потъва поради движението на тектоничните плочи, преди повече от 80 милиона години, докато Африка, Индия, Австралия и Антарктида се разделят, а между тях се оформя Индийският океан, разказва сайтът phys.org.

В статия, публикувана в списание Nature Communications, професор Люис Ашуол (Lewis Ashwal) и екипът му докладват, че са открили свидетелства за "изгубения континент" в съвременния Мавриций.

Древният континент Мавриция е бил разположен между Мадагаскар и Индия. Смята се, че Мавриция се е отделила от останалата част на континента преди около 60 000 милиона години.

"Земята се състои от две части - континенти, които са стари и океани, които са „млади“", разказва проф. Ашуол. Мавриций е образуван от вулканични изригвания преди по-малко от 9 милиона години. Но геолозите откриват в скалите на острова минерали циркон на впечатляващата възраст от около 3 милиарда години -  твърде стари, за да принадлежат на остров Мавриций.

В долния ляв ъгъл, подравнен с магмения поток, в бяло са кристали алкален фелдшпат. Големият цирконов кристал изглежда като ярко оцветено зърно точно в центъра. Източник: Wits University

Цирконите са минерали, които се срещат главно в континентални скали като гранитите. Цирконът съдържа радиоактивниия елемент уран, който геолозите "цирконов часовник", защото той се разпада с определена скорост в продължение на дълъг период от време, което го прави най-надеждния природен хронометър. Времето на полуразпад на радиоактивния изотоп уран 238 е 4,5 милиарда години, което го прави изключително полезен за изследване на древни материали. (Продължителността на полуразпад е времето, необходимо половината от първоначалния радиоактивен изотоп се превърне в друг елемент).

"Фактът, че намерихме циркони на такава възраст показва, че под Мавриций се крият много по-стари материали, които може да произлизат само от континент", коментира Ашуол.

И преди са откривани древни циркони на Мавриций. Едно проучване, направено през 2013 г. , намира следи от минерала в пясък на плажа. Но това изследване получи някои критики, включително, че минералът може да е бил донесен от вятъра или по гумите на автомобилите или обувките на учените.

"Това, че открихме древните циркони в скала (трахит на 6 милиона години), потвърждава предишното изследване и опровергава всички предположения на донасяне от вятъра, вълните..." - отбелязва Ашуол.

Учените предполагат, че тежките остатъци континентална плоча, потънали под Индийския океан, биха могли да обяснят редица гравитационни аномалии, които се случват в него. Микроконтинентът Мавриция може да е потънал поради движението на Мадагаскар, който се е отдалечава от Индия в посока към Африка, където се намира и днес. Може би други следи от древния изгубен континент ще бъдат намерени на съседните на Мавриций острови в Индийския океан.

А долното видео показва дрейфа на континентите през последните 3.3 млрд години:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !