Следи от тавана на пещера в Австралия предполагат, че динозавър се е движил приклекнал из труден терен

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 00:33 3866 0

Кредит Anthony Romilio

Художествена възстановка на орнитопода Anomoepus, придвижващ се приклекнал из калния хлъзгав терен.

Следи, оставени по таваните на пещери в Маунт Морган в Куинсленд, Австралия, разкриват стъпки на динозавър, който е приклякал докато върви. Но вместо да дебне плячка, изглежда древното животно е опитвало да се придвижва в особени условия.

Таваните на поне девет пещери в Маунт Морган в пазят отпечатъци, оставени от динозаври в някога кално езеро, които са част от най-разнообразните следи, откривани в Източна Австралия. За съжаление на палеонтолозите, пещерите са затворени за посещения от десет години, не само за туристи, но и за учени.

Д-р Антъни Ромилио (Anthony Romilio) от Университета на Куинсленд прави пробив в изучаването на тези следи след като случайно се запознава с дъщерята на Рос Стейнс (Ross Staines), който ги е документирал преди затварянето на пещерите. Използвайки детайлните записи на семейството, Ромилио разрешава мистерията как тези следи са се озовали на тавана на пещерата.

Отпечатъци на такова необичайно място се получават след като динозаврите оставят следи в мека повърхност като глина и след това са затрупани със слоеве седимент, а пещерата се е появила в последствие в скалите отдолу. Подобно откритие на следи на тавана на пещера беше направено наскоро във Франция.

След публичното съобщение за откритието, историческият музей на Маунт Морган информира Ромилио, че разполагат с фотографии на различни части от пещерната система. След анализ на следите от тези фотографии, Ромилио публикува своето изследване в списание Historical Biology.

Тези следи показват, че динозавъра ги е направил, отпускайки тежестта си на цялото си стъпало, а не само на пръстите, което предполага, че е бил приклекна. Кредит: Mount Morgan Historical Museum

Ромилио обяснява, че динозаврите, оставили тези следи, обикновено ходят на пръсти, но в случая целият крак е бил в контакт със земята. Наблюдавайки близки до динозаврите съвременни животни като ему и щъркели, както и следи от други места, ученият открива, че пълната стъпка съответства на приклекнала позиция на тялото.

Когато преди са откривани такива следи те обикновено са били от животни, стоящи на едно място, вероятно пазещи яйцата си. Някои динозаври може би са приклякали, дебнейки плячката си, но Ромилио заявява:

"Можете да изключите поведението на дебнещ хищник, защото този набор от следи е оставен от двукрак растителнояден динозавър, наричан орнитопод".

Ромилио смята, че най-вероятното обяснение е, че орнитоподът е поддържал центъра на масите си по-ниско за максимална стабилност, движейки се през хлъзгава кална равнина.

"Интересно е, че този приклекнал динозавър е правел по-големи стъпки, от другите "нормално" ходещи динозаври", добавя ученият.

Динозавърът, оставил следите, е вероятно същият вид, ако не и същият индивид, отговорен за по-големите следи от предишното му откритие. Ромилио обяснява, че авторът на следите е вид, наречен Anomoepus, но не е съвпада с друг вид, открит по кости или зъби. Подобни, а понякога и по-малки следи са разпръснати из Куинсленд, което предполага, че Anomoepus някога е бил доста разпространен и е оцелял през голяма част от юра.

Ромилио се надява, че един ден ще може да изучава пещерите директно, или поне изпращайки дрон. Но докато те са отворени, би бил щастлив да получи записи от някой друг, подобно на Стейнс.

Източник: IFLScience - Cave Roof Footprints Show Dinosaur “Crouch-Walked” Across A Muddy Lake

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !