Следващата червена цел на New Horizons и облаци на Плутон

Георги Гърков Последна промяна на 20 октомври 2016 в 08:56 3079 0

Кредит NASA/JHUAPL/SwRI

Следващата цел 2014 MU69 на сондата New Horizons, която през юли 2015 мина покрай Плутон, напомня много по цвят на планетата джудже.

2014 MU69 е малък обект от покрайнините на Слънчевата система - Поясът на Кайпер - на приблизително 1,6 милиарда километра отвъд Плутон. Данните от телескопа Хъбъл показват, че обектът притежава сходна на червеникавата повърхност на Плутон. Това е първият знак, с който разполагаме до момента, за свойствата на повърхността на 2014 MU69. Обектът предстои да бъде изследван от космическия апарат на 1 януари, 2019 г.

По време на конференцията на Американското астрономическо общество EPSC-DPS в Пасадена, специалистите на мисията New Horizons разказаха не само за новите снимки на телескопа Хъбъл, които хвърлят светлина върху бъдещето на мисията New Horizons, но също така и за новите данни на сондата за Плутон. 

"Развълнувани сме за предстоящите открития на New Horizons и също така за данните, с които разполагаме за Плутон.", коментира Алан Стърн (Alan Stern), ръководител на мисията. "Сега, когато получаваме последните данни от преминаването през планетарната система, смятаме, че ще трябва се изпрати още една мисия там".

Слоестата атмосфера на Плутон е мъглява и изглежда, липсват облаци, но екипът е успял да забележи немалко възможни облачни форми в изображенията, заснети от камерите на New Horizons. "Ако се окаже, че на Плутон има облаци, това би означавало, че времето там е по-сложно, отколкото сме си представяли", допълва Стърн, цитиран в изявление на НАСА.

Облаците на Плутон /NASA/JHUAPL/SwRI

Данните от прелитането показаха, че най-ярките области (като голямата област във форма на сърце на Плутон) са сред най-отразяващите в Слънчевата система.

"Това ниво на яркостта показва, че на повърхността на планетата протичат процеси", коментира Бони Бурати (Bonnie Buratti), която също участва в проучването.

"Тъй като наблюдаваме взамимосвързаност между отразителната способност на повърхността и наличието на процеси, можем да изведем предположението, че на повърхността на планетата джудже Ерида също има активност - поради голямата отразителна способност."

Докато на Плутон се наблюдават много видове активност, сред тях липсват свлачищните процеси. Изненадващо, но те са забелязани на най-голямата й луна Харон, намираща се на около 1200 км от планетата. "Забелязали сме подобни свлачища и на други скалисти и ледени планети - като например Марс и луната на Сатурн Япет, но тези са първите, които сме забелязали на толкова голямо разстояние от Слънцето, в Пояса на Кайпер ", обяснява Рос Байър (Ross Beyer), изследовател от института SETI. "Големият въпрос е дали ще ги засечем другаде в този регион?"

През последните две години, както Хъбъл, така и камерите на New Horizons са насочени към обектите в Пояса на Кайпер .

New Horizons използва предимството на уникалната си гледна точка, за да наблюдава дузина малки светове в тази допреди неизследва част от Слънчевата система. MU69 всъщност е най-малкият обект на Пояса на Кайпер, чийто цветът е бил измерен.

"Червеникавият цвят ни разкрива какъв вид обект е MU69", споделя Аманда Зангари (Amanda Zangari), изследовател от Southwest Research Institute. "Данните потвърждават, че през 2019 г. New Horizons ще разглежда един от древните градивни елементи на планетите.

Към настоящия момент New Horizons се намира на приблизително 5,5 милиарда километра разстояние от Земята и на около 540 милиона километра отвъд Плутон, като се отдалечава с ускорение от 14 километра на секунда. Около 99% от всички данни, събрани по време на преминаването край Плутон, са достигнали вече Земята и се очаква предаването да бъде завършено на 23 октомври. New Horizons е изминал почти една трета от разстоянието между планетата и следващата си цел, която сега е само на 1 милиард километра разстояние.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !