17 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Следващото пълнолуние е особено, случва се само веднъж на три години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 септември 2020 в 10:38 170040
Изгрев на луната над Солт Лейк Сити през февруари 2012 г. Снимка: NASA/Bill Dunford

Тази седмица, за пръв път от три години насам, пълнолунието през септември ще бъде различно - случва се в началото на месеца, поради което през октомври ще има две пълнолуния съответно на 1 и 31 октомври. Септемврийското пълнолуние ще настъпи на 2 септември, сряда в 08:22 ч. по данни на NASA

Обикновено септемврийското пълнолуние е по-близо до първия ден на есента или есенното равноденствие. Но тази година есенното равноденствие е на 22 септември, което е по-близо до пълнолунието в нощта на 1 срещу 2 октомври.

Както всяко пълнолуние, септемврийската луна ще изглежда пълна в три последователни дни - от 31 август до 3 септември. Публикация в сайта Space.com обяснява, че пълнолуние наблюдаваме, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в такава линия, че страната на Луната, обърната към Земята, е напълно осветена от Слънцето.

Тази вечер може да наблюдавате изгрева на почти пълната луна в 20:07 ч. Луната е лесна за наблюдения и с невъоръжено око, като както и за другите астрономически наблюдения, това се случва най-добре далече от източници на изкуствена светлина. NASA дават своите съвети за по-добро наблюдение на естествения ни спътник.

Любителите астрономи ще имат добра видимост и към Юпитер и Сатурн през този месец. За 2020 г. Юпитер ще бъде най-близо до Земята и изцяло осветен от Слънцето на 14 юли, а Сатурн - на 20 юли. Това събитие е познато като опозиция, тъй като планетите са разположени срещу страната на Земята, която не е осветена от Слънцето. Въпреки че това не са абсолютните най-близка и най-осветена позиция, двете планети все пак ще бъдат по-ярки от обикновено. С телескоп ще могат да бъдат видени и четири от ярките спътници на Юпитер, така наречените Галилееви луни - Ганимед, Калисто, Европа и Йо. С помощта на оптични уреди ще могат да се наблюдават и осветените пръстени на Сатурн и някои от неговите луни, включително и най-голямата - Титан.

Източник: Live Science - This week's full moon happens only once every 3 years


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.