Слон уби ловеца си

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 август 2017 в 00:00 8756 0

Кредит Pinterest

Ловците на слонове нямат много късмет напоследък. Въпреки че са въоръжени до зъби и оборудвани с джипове, средства за проследяване и какво ли още не, те научават по трудния начин, че тези огромни диви животни не се оставят лесно да бъдат простреляни само за удоволствие на ловците.

През май бе съобщено, че известен ловец от Южна Африка бе смазан от трупа на слон, застрелян от пушката на негов приятел.

Сега ловец от Аржентина също е застигнат от жестока смърт, след като бе стъпкан до смърт от слона, който е бил негова мишена.

Тялото на Жозе Монзалвез (Jose Monzalvez), 46-годишен служител на петролна компания, е намерено премазано с тежки рани в частен резерват в Намибия миналия уикенд. Той е бил с трима колеги от Намибия, когато е загинал, съобщава ABC News.

Според доклада, Монзалвез е дебнел стадо слонове, търсейки добра възможност да стреля по тях, без да бъде забелязан. Един от слоновете обаче забелязва ловеца и разпознава заплахата, която представляват хората в резерват за диви животни. Естествено, човекът не е достатъчно бърз и впоследствие е смазан.

В доклада се казва, че Монзалвез е имал разрешително за лов. И все пак това е нечестна битка, на ловците им е значително по-лесно да убият жертвата си, отколкото обратното. Но този пример показва, че и това се случва - и въпреки че смъртта на един човек е винаги повод за скръб, не можем да виним животното, че се отбранява.

Важно е да се отбележи, че Монзалвез е имал лиценз за лов на слонове в тази област. Бракониерството наистина е нещо ужасно, но има някои екоактивисти, които подкрепят бизнеса с контролиран трофеен лов на големи животни, които твърдят, че внимателно регулирания лов всъщност може да насърчи опазването на дивите животни.

Трудно се доказва това обаче. Често ловът включва стрелба по застрашени животни, а печалбата, която не винаги отива където трябва, коментира Робин Андрюс от IFLScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !