Слоница премаза ловец, докато той стреля по нея

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 май 2017 в 07:42 16778 1

Кредит TB BIG GAME HOUNDS

Бота с убит слон.

Професионалният ловец на едър дивеч от Теунис Бота (Theunis Botha) от Южна Африка е починал в петък следобед по време на лов в Зимбабве, когато член на ловната му група е застрелял нападащ го женски слон, а животното пада върху него, съобщи News24.

51-годишният Бота и колегите му дебнат стадо слонове около зимбабвийското село Gwai. Откривайки заплахата, слоновете атакуват групата и Бота стреля един път или два.

Един от слоновете се засилва към него и го вдигна във въздуха с хобота си. Друг ловец от групата застрелва слона, надявайки се, че животното ще пусне Бота и той ще избяга.

Изстрелът се оказва фатален, слонът пада, но Бота остава под него и премазан до смърт.

Спортният лов за трофеи е спорен по няколко очевидни причини. Въпреки че според някои има известни екологични ползи за внимателно контролирания лов, всъщност, повечето от убитите животни са изключително уязвими видове. Разбира се, бракониерството е далеч по-лошо, както и унищожаването на местообитанията, но законният лов само изостря проблемите, пише Робин Андрюс от IFLScience.

В основата си двубоят е несправедлив - тези величествени животни не очакват хората да се промъкват към тях въоръжени с пушки с оптичен мерник, джипове, а понякога и с хеликоптери. Няма нищо достойно в убийството на невинно животно за спорт, особено когато разпределението на силите е толкова несправведливо.

Този фатален случай, ако не друго, показва, че дивите животни не трябва да се подценяват. Ако хората се опитват да ги убият, те могат да се противопоставят - и понякога да удържат победа, дори и в смъртта си.

Бота с трофеите си. Източник: TB BIG GAME HOUNDS

Бота е бил известен ловец в региона, често е обикалял САЩ, за да агитира заможни американци да се присъединят към този спорт. 

Неговата смърт не е първата по време на лов тази година. Един от приятелите на Бота, Скот ван Зил, също търсач на големи ловни трофеи в Зимбабве, през април бе нападнат и изяден жив от крокодили край бреговете на река Лимпопо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

25.05 2017 в 15:16

Аз викам за слоновете!


Поздрав!