Сложни органични молекули са открити на Енцелад, спътника на Сатурн

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юни 2018 в 09:53 10243 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Гейзерите на Елцелад.

Сондата "Касини" завърши мисията си през септември миналата година, но нейната научна продукция продължава да ни изненадва. Последният анализ разкрива, че в солената вода, изстреляна от гейзерите на ледената луна на Сатурн Енцелад, има сложни органични молекули.

Това укрепва  предположението, че е възможно да се е развил там живот.

Преди това благодарение на сондата "Касини" са откривани прости въглеводороди и доказателства за хидротермална активност в течния океан под ледената повърхност.

Както се съобщава в Nature, сега учените откриват големи молекули, богати на въглерод,.

"Ние отново сме впечатлени от Енцелад. По-рано бяха идентифицирани само най-прости органични молекули, съдържащи няколко въглеродни атома, но дори и това бе много интригуващо", заяви съавторът д-р Кристофър Глейн (Christopher Glein) от Югозападния изследователски институт (Southwest Research Institute - SwRI). "Сега открихме органични молекули с маси над 200 единици атомна маса. Това е над 10 пъти повече от масата на метана. Със сложните си органични молекули, изхвърлени от нейния течен воден океан, тази луна е единственото тяло освен Земята, за което е известно, че едновременно удовлетворява всички основни изисквания за живота, какъвто го познаваме”.

Откритието дава основание за смелото предположение за съществуването на тънък, органично богат филм на повърхността на океанската вода - много подобен на микропластовата повърхност на морската повърхност тук на Земята, която е изключително богата на органични съединения.

Тези констатации укрепват хипотезата, че дълбоко под ледената си кора на Енцелад може да съществува прост морски живот около топлината на хидротермалните извори.

Местообитанията на земните микробии при горещите дълбоководни хидротермални извори.

Но все пак тези биоподписи - потенциални следи на живот - не са толкова недвусмислени, колкото би ни се искало. Сложните органични молекули може да са продукт на геоложки процеси. Това, което е ясно от това ново откритие, е, че ако има живот на Енцелад, той има условията за развитие.

Новите констатации за Енцелад идват благодарение на близкото преминаване на "Касини" през гейзерите на Енцелад. Космическият апарат използва два от инструментите си, за да анализира съдържанието им, които регистрират съдържанието на въглеводороди и молекулярен водород. Водородът е особено интригуващ за учените, тъй като се смята, че се е образувал при химичните реакции между водата и скалите около хидротермалните извори.

"Водородът е източник на химическа енергия, която поддържа живота на микробите, обитаващи океаните на Земята в близост до хидротермалните подводни извори", допълва д-р Хънтър Уайт (Hunter Waite), също от института SwRI. "След като се идентифицира потенциалния източник на храна за микробите, следващият въпрос, който трябва да си зададем, е "каква е същността на сложните органични вещества в океана?" Това изследване представлява първата стъпка в това разбиране - сложността на органичните хими1ни вещества е над нашите очаквания!"

Откривана е органична материя и на други обекти от Слънчевата система. Марсоходът Curiosity откри древни органични молекули на Марс, но наистина Енцелад е най-вълнуващата находка.

Възможно е една бъдеща сонда да се потопи през гейзерите, оборудвана с масспектрометър с висока разделителна способност, за да анализира тези молекули по-подробно и с по-съвременни технологии. Но за съжаление за момента такава мисия не се разработва, така че ще са нужни години за нова мисия, ако изобщо се случи.

Дотогава изследователите тук на Земята ще продължат да наблюдават хидротермалните извори с надеждата да разберат как може да изглежда животът на Енцелад. И ще преравят и анализират още данните от "Касини" за Енцелад, луната която става все по-интересна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !