Случаите на морбили достигнаха рекордно високи нива в Европа

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 август 2018 в 10:10 23078 0

Кредит Pixabay

Случаите на морбили в Европа достигнаха рекордно високи нива, съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от BBC News.

Повече от 41 000 души са заразени през първите шест месеца на 2018 г., което доведе до 37 смъртни случая.

Миналата година случаите на морбили са 23 927, а през предходната година - 5 273. Специалистите обвиняват за този скок в инфекциите спада на броя на ваксинираните.

СЗО призовава европейските държави да предприемат действия.

Болестта морбили е силно заразна и се разпространява от капчиците при кашлица и кихане.

Инфекцията продължава от 7 до 10 дни. Повечето хора се възстановяват напълно, но болестта може да причини сериозни усложнения, включително:

  • енцефалит (инфекция и подуване на мозъка)
  • менингит
  • фебрилни гърчове
  • пневмония
  • чернодробна инфекция (хепатит)

Комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) може да предотврати инфекцията. Преди 20 години тя погрешно бе свързвана с аутизъм и това накара някои хора да не се доверят на ваксината.

СЗО препоръчва всички деца да бъдат ваксинирани с MMR около първия си рожден ден и след това - преди да започнат училище.

Украйна и Сърбия са сред страните с най-висок процент заболели в Европа. Горната камара на Италия неотдавна гласува  за премахване на закона, който изиска ваксинирането да е задължително за децата, преди да започнат училище. Изменението означава, че родителите на деца, които не са били ваксинирани, вече няма да бъдат глобявани.

От началото на годината в България са регистрирани 7 потвърдени случая на морбили. Заболелите са на възраст между 2 и 39 години. 

Регистриран е взрив от морбили сред чужденците, пристигнали в България като сезонни работници, съобщава Вurgas24.

"По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм, от началото на годината на територията на Европейския съюз (ЕС) са регистрирани 8 343 случая на морбили. Най-голям брой случаи са съобщени във Франция (2 380 сл.), Гърция (2 075 сл.), Италия (1 715 сл.) и Румъния (504 сл.). Установено е, че болшинството от заболелите са деца и възрастни, неимунизирани срещу заболяването", според българското Министерство на здравеопазването.

Симптомите на морбили са:

• простудни симптоми - хрема, кихане;
• признаци, че организмът се бори с инфекцията - висока температура, умора, загуба на апетит, мускулни болки; 
• червени, воднисти очи (конюнктивит);
• пъпки, които могат да се слеят заедно, превръщайки се в петна, започвайки около линията на косата два до четири дни след първоначалните симптоми, след което се разпространяват надолу по главата, шията и останалата част на тялото

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !