Снеговете на Еверест се топят, а под тях се показват телата на мъртвите алпинисти

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 март 2019 в 10:12 15402 0

Кредит Pxhere

Организаторите на експедициите са обезпокоени от броя на телата на алпинистите, които се откриват на връх Еверест с разтапянето на ледниците. 

Повече от 4800 души са изкачили най-високия връх на Земята. Но близо 300 човека са загинали на върха при опит за изкачването му, а две трети от труповете се смятат за погребани в снега и леда.

Телата се изнасят от китайската страна на планината, на север, със старта на пролетния сезон на катерене, съобщава BBC.

„Поради глобалното затопляне ледената покривка и ледниците бързо се стопяват и труповете, които са останали погребани през всичките тези години, сега се показват”, разказва Анг-Шеринг Шерпа, бивш президент на Непалската планинска асоциация.

"Смъкнахме трупове на някои планинари, загинали през последните години, но старите, които са останали погребани, сега излизат наяве".

Глобалното затопляне разкрива труповете

Няколко изследвания показват, че ледниците в района на Еверест, както и в повечето части на Хималаите, бързо се топят и изтъняват.

Едно проучване през 2015 г. разкри, че плитчините на ледника Кхумбу - които катерачите трябва да пресекат на път към върха - се разширяват и съединяват заради ускореното топене.

Армията на Непал източи езерото Имя край Еверест през 2016 г., след като водата й от бързото ледниково топене достигна опасни нива.

Друг екип от изследователи, включително членове от университетите в Лийдс и Абъристуит във Великобритания, миналата година пробиха ледника Кхумбу и откриха, че ледът е по-топъл от очакваното.

Ледът регистрира минимална температура само от -3.3° С, като дори най-студеният лед е с  2 градуса по-топъл от средната годишна температура на въздуха.

Плитчините на ледника Кхумбу - които катерачите трябва да пресекат на път към върха - се разширяват и съединяват заради ускореното топене. Кредит: SCOTT WATSON/UNIVERSITY OF LEEDS

Останалите по пътя към върха

Не всички трупове, излизащи от под леда, обаче, се дължат на бърз ледников срив.

Някои от тях се разкриват и заради движението на ледника Кхумбу, казват планинарите.

Част от труповете се отстраняват от професионални алпинисти, а част от тях остават да лежат, превръщайки се в особена отправна точка: например, тялото на индиеца Цеванг Палжор, починал през 1996 г., отбелязва надморската височина от 8500 метра и има обозначението "Зелените ботуши". В същото време около две трети от телата все още са погребани под снега.

Карта на лагерите. 

Пътят към върха е разделен на лагери: от най-ниския до най-високия. През 2017 г. в първия лагер от снега се появява ръка на мъртвец. През същата година на повърхността на ледника Кхумбу е открито друго тяло. Според професионалните катерачи през последните години са открити много тела в базовия лагер в подножието, където най-добре се вижда как ледът намалява.

"Забелязахме, че нивото на леда в и около базовия лагер се понижава и затова телата се виждат", разказва Анг-Шеринг Шерпа

Четвъртият лагер, където са открити тела, главно заради равния терен. Снимка: Doma Sherpa

Сега официалните представители на Асоциацията на операторите на експедициите в Непал (EOAN) заявиха, че са привлекли всички налични специалисти от лагерите за изнасяне на откритите тела. Има обаче два проблема. Първо, те трябва да си сътрудничат с правителствени органи, което води до бюрократични затруднения. Второ, транспортирането на мъртвите от високите лагери може да бъде скъпо като цената може да варира от 40 до 80 хиляди долара

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !