Снежни водорасли обитават ледени шипове на над 4 000 м височина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 юли 2019 в 00:09 7133 0

Кредит Steve Schmidt / University of Colorado Boulder

Лара Вимеркати от Университета на Колорадо Болдър изучава ледените образувания на вулкана Llullaillaco в Чили.

Високо в Андите, на едно от местата с най-сурови природни условия, микробни общества се развиват отлично в заострени ледени образувания, се съобщава в публикация в списанието Arctic, Antarctic, and Alpine Research.

В Андите се образуват ледникови формации, наречени пенитенти (или калгаспори), които се състоят от редици правилни ледени игли и пирамиди.

Пенитентите са кръстени на великденски религиозен празник, практикуван от някои испаноезични християни, на който монасите носят бели шапки ("каещите се" или "penitentes").

Те се формират в студени и сухи условия на надморска височина над 4 000 метра. Тези образувания с размер от няколко сантиметра до 5 метра се образуват при едни от най-неблагоприятните условия на Земята, с екстремно силни ветрове, температурни колебания и UV радиация, заради по-тънката атмосфера. 

Но ново проучване на Университета на Колорадо Болдър открива, че в тези ледени остриета се развиват микроорганизми, заради наличната в тях вода, в иначе сухите и бедни на хранителни вещества условия.

През март 2016 г. студенти и екип от университета пътуват до вулкана Llullaillaco в Чили, вторият най-висок вулкан в света. Двуседмичната експедиция, осъществена в сътрудничество с чилийските им колеги се оказва сериозно изпитание.

"Този район е много отдалечен и достъпът е труден", разказва Стийв Шмидт (Steve Schmidt), професор в департамента по екология и еволюционна биология в Университета на Колорадо Болдър и съавтор на изследването. "Целият багажник на един от пикапите ни беше пълен само с питейна вода. Ходенето там не е лесно и това е една от причините тези образувания все още не са много изучени".

След като достигат ледените полета на почти 5 000 метра надморска височина, учените забелязват червено оцветяване на места, което е показател за микробна активност, каквато и преди е наблюдавана в снежни и ледени формации по света. 

Снимки на полето с ледени остриета на 5 277 м. надморска височина (a, b). Изображение отблизо на червените петна, съдържащи микроорганизми. Фигурите са обработени за засилване на цвета (c, d). Кредит: G. Zimmerman and S. K. Schmidt.

След като изследват взетите проби, учените потвърждават наличието на зелени водорасли от родовете Chlamydomonas и Chloromonas в леда, което е първото документиране на снежни водорасли и изобщо форми на живот в ледените образувания. 

"Снежните водорасли се откриват често в криосферата в ледове и снегове, но това откритие за пръв път доказва тяхното наличие на толкова голяма надморска височина и изключителна суша", разказва Лара Вимеркати (Lara Vimercati), водещ автор и докторант в университета. "Интересно е, че повечето водорасли, открити на това място са близко свързани с други снежни водорасли от алпийски и полярни райони".

Микроскопска фотография (увеличение 1000 пъти) на спора на Chlamydomonas sp. от червения лед.

Новите открития допълват познанието за границите, в които може да съществува живота на Земята, но може да има приложение и в изучаването на извънземния живот. Подобни образувания наскоро бяха открити на Плутон и се предполага, че съществуват и на една от луните на Юпитер - Европа. Районът Атакама в Чили също така е считан за една от най-добрите земни аналогии на почвата на Марс. 

"Силно сме заинтересовани от адаптацията на организмите към екстремни условия", споделя Шмидт. "Това може би е добро място, на което да изследваме границите на наличие на живот".

"Нашето изследване показва, че колкото и да са сурови природните условия, животът намира начин за развитие, когато има наличност на течна вода", добавя Вимеркати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !