27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Снежните пейзажи повишават самоконтрола

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 април 2017 в 15:27 34610
Снимка: Pixabay

Изображения, които предизвикват асоциации, свързани със студ, могат да увеличат нашия когнитивен самоконтрол, според изследователи, според група психолози от Израел и САЩ, съобщи Science Daily.

Когнитивен контрол е възможността да се игнорират внезапните импулси и да вземат решения, които засягат дългосрочни перспективи.

Изследователите установиха, че усещането или представата за ниски температури предизвиква по-голям когнитивен контрол, дори ако просто погледнем снимка.

Изследването е публикувано в списание Psychological Research.

"Метафорични фрази като "хладнокръвно" всъщност имат някаква научна стойност, която ние показваме в нашето изследване", заяви ръководителят на проучването д-р Идит Шалев ( Idit Shalev) от Университета Бен Гурион в Негев (BGU). 

"Предишните изследвания бяха насочени към реалното влияние на температурата върху психологическия феномен, известен като "когнитивен контрол". Но за първи път ние успяхме да измерим въздействието на възприемата температура" - коментира Шалев. 

Учените провеждат два експеримента за изследването с участието на 115 студента.

В първия етап 87 доброволци е трябвало възможно най-бързо да натистат бутон, според посокатс на стрелките на монитора.

Появата на всяка стрелка се предшества от изображение на оцветен квадрат на противоположната страна на екрана, като в същото време 166 милисекунди по-късно се закрива стрелката с черен квадрат. За да се изпълни задачата успешно, участниците е трябвало да следят стрелките и да не обръщат внимание на цветните квадратчета.

Процентът на неправилните отговори при различни температури. Eliran Halali et al., Psychological Research, 2017

Във втория експеримент на 28 студента работната област на теста е на фона на една от следните три снимки: зимна сцена, температурно-неутрална местност с бетонен път и слънчев пейзаж. След поредица от тренировки, при които доброволците е трябвало в продължение на 20 секунди да визуализира присъствието си на мястото, показанои на фоновото изображение, те се върнали към задачата си. Според анализа на отговорите фонът със зимен пейзаж корелира със значително по-висока точност на отговорите в сравнение с другите изображения.

Работният екран на монитора при втория експеримент. Eliran Halali et al., Psychological Research, 2017

"Резултатът показва, че тези, които са гледали студения пейзаж, се справят по-добре, дори без физическо въздействие, може да се активира когнитивния контрол само чрез концептуални процеси", разказва д-р Шалев.

Изследователите посочват, че възможно обяснение за връзката между температурата и когнитивния контрол. Ако топлите сигнали индуцират спокойна нагласа, студените сигнали водят до мобилизация и евентуална необходимост от по-голям когнитивен контрол.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.