Снимки на детайли от замръзналите равнини в "сърцето" на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 20:46 7709 0

Кредит NASA / JHUAPL / SWRI

Това изображение е направено от Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) на 14 юли от разстояние 77 000км.

Сондата New Horizons предаде на Земята подробни снимки на Плутон, на които астрономите са открили необичайна равнина, покрита със своеобразни "люспи" от лед. Тя е кръстена неофициално в чест на първия изкуствен спътник на Земята, Sputnik Plain.

Снимката е показана преди часове на сайта на НАСА.

Равнината "Спутник" е разположена на север от планинския масив, който бе открит на първите снимки от New Horizons, получени по време на приближаването на сондата към Плутон и вляво от центъра на областта, подобна на сърце, с неофициално име "Томбо" в чест на Клайд Томбо, откривателя на Плутон през 1930.

"Ние изучаваме един напълно непознат свят, ние сме истински изследователи, пионери, също като Спутник", - заяви Алън Стърн, ръководител на научната част от мисия.

Повърхността на равнината е осеяна с "люспи", наподобяващи замразените кални пукнатини на Земята. Сегментите са с неправилна форма, със ширина около 20 км, оградени с плитки корита. Някои от тези корита имат по-тъмен материал в тях, а други са белязани от редици хълмове, които се издигат над околния терен. На други места, повърхността изглежда гравирана на сегменти ота малки вдлъбнатини, които може да са образувани чрез процес, наречен сублимация, при който ледът се превръща директно от твърдо в газообразно състояние.

Учените имат две работни теории как са се образували тези сегменти. Те може да са резултат от свиването на повърхностностните материали, подобни на това, което се случва, когато изсъхва калта. Другата теория предполага, че "люспите" може да са продукт на конвекция - един процес на разместване на слоеве флуиди (газове и течности), а също и на геоложки маси, вследствие на разширяването им при нагряване и свиването им при изстудяване. На Плутон, конвекцията може да се случи, когато повърхностният слой от замразени въглероден оксид, метан и азот се задвижи от оскъдната топлина на вътрешността на Плутон.

В ледените равнини на Плутон се наблюдават и тъмни ивици, дълги няколко километра разположени успоредно, вероятно предизвикани от ветрове, набръчкали замръзналата повърхност.

Изследователите ще научат повече за тези тайнствени терени от следващите по-висококачесвените и стерео изображения, които New Horizons ще изпраща на Земята в продължение на година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !