Снимки на снега, паднал в Сахара за първи път от 37 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2016 в 23:00 5970 0

Сахара е може би последното място, където бихте очаквали да видите снежен пейзаж, но тези невероятни снимки показват най-голямата пустиня, покрита с нежна снежна покривка.

Последният подобен случай е регистриран през февруари 1979 г.

Снимките са направени от любителя фотограф Карим Бучетата (Karim Bouchetata) в малкия алжирски град Аин Сефра (Ain Sefra) в Сахара. Той е уловил този невероятен момент  - сняг върху червените пясъчни дюни на най-голямата в света пустиня.

За последно в Аин Сефра, известен като "Портата на пустинята" е видян сняг на 18 февруари, 1979 г, когато снежната буря продължила само половин час.

Този път снегът се задържа цял ден в града на 20 декември, който е на около 1000 метра над морското равнище и заобиколен от Атласките планини.

Контури на водосборната област в синьо и главното корито на предполагаемата река Таманрасет в сиво. Наскоро откритият каньон Cap Timiris, предполагаемото устие, е в тъмносин цвят в лявата част на картата. Илюстрация: Nature Communications

В Сахара, която обхваща голяма част от Северна Африка, се редуват влажни и сухи периоди през последните 245 000 години. Последният от тях приключил преди около 5000 години, когато влажната, зелена и гъмжаща от живот Сахара, се превърнала в сухото прашно място, което познаваме днес.

Смяната на тези влажни и сухи периоди се предполага, че се случват на всеки 20 хиляди години, т.е. когато Земята завърши своя 20 000-годишен цикъл на промяна на наклона на оста (прецесия).

Вероятно Сахара ще стане зелена отново след около 15 000 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !