Содом и Гомора са разрушени от експлозия от няколко десетки мегатона

Ваня Милева Последна промяна на 27 септември 2021 в 00:02 40507 0

Илюстрация на художник, изобразяваща на взрива, който е имал силата на 1000 Хирошими. Кредит:Allen West and Jennifer Rice

Нова научна работа описва подробно разрушаването на голям град близо до Мъртво море от мощна атмосферна експлозия, която унищожава всички сгради и убива жителите на селището. След експлозията земята се покрива с дебел слой сол и тя става необитаема за векове.

Изследователите смятат, че това събитие е източникът на легендата за Содом. Но откритието не е интересно само защото потвърждава историчността на библейската история. По-важно е, че човешките селища вече някога са унищожавани от експлозии с мегатонна мощност, а днес подобно въздействие на астероид може да причини много по-сериозни щети.

Древното бедствие

През средната бронзова епоха (преди около 3600 години или приблизително 1650 г. пр. н. е.) град Тал ел-Хамам е в разцвет. Разположен на високо място в южната долина на Йордан, североизточно от Мъртво море, селището навремето е било в най-големия непрекъснато населен град от бронзовата епоха в южен Левант, който е бил средище на ранна цивилизация в продължение на няколко хиляди години. По това време той е бил 10 пъти по-голям от Йерусалим и 5 пъти по-голям от Йерихон.

„Това е изключително важна за културата област“, ​​разказва Джеймс Кенет (James Kennett), почетен професор по науки за земята в Калифорнийски университет, Санта Барбара. "Голяма част от мястото, където се е развила ранната културна сложност на хората, е най-общо в тази област".

Любимо място за археолози и библеисти, могилата съдържа културни свидетелства от всички времена, започвайки от халколита или медната епоха,  уплътнени на слоеве, тъй като това стратегически важно селище е строено, разрушавано и възстановявано в продължение на хилядолетия.

Изследователите до руините на древни стени, около средата на всяка стена е открит слой, преживял разрушението. Кредит: Phil Silvia

Но има 1,5-метров интервал в пласта на "Средната бронзова епоха II", който привлича интереса на някои изследователи заради „изключително необичайните“ материали.

Освен отломките, които може да се очакват от разрушения в резултат на войни и земетресения, археолозите откриват парчета керамика с повърхности, разтопени до стъкло, кирпич и друг строителен материал, някога разтопен и с „мехурчета“ заради екстремната температура.

Около града е имало стена с дебелина най-малко четири метра, направена от същите кирпичени тухли, но е трудно да се установи точно височината й, защото нещо напълно я изтрива от лицето на земята. Върху основите на сгради от онази епоха липсват тухли - само парчета от тях са разпръснати между сградите. Това също е много нетипична картина.

Слоят е претърпял нагряване до 2-2,5 хиляди градуса - абсолютно нетипично за пожарите от онова време.

Налице са всички признаци на аномално високотемпературно събитие, много по-горещо от всичко, което тогавашната технология би могла да произведе.

„Видяхме доказателства за температури над 2000 градуса по Целзий “, разказва Кенет, чиято изследователска група по-рано се е занимала с търсене на доказателства за по-древен космически въздушен взрив, случил се преди около 12 800 години, предизвикал широкомащабни пожари, климатични изменения и измиране на животни.

Овъглените и разтопени материали в Тал ел-Хамам изглеждат познати и група изследователи, включително специалистът по сблъсъци с космически тела Алън Уест (Allen West) и Кенет, се присъединяват към ученият библеист от Югозападния университет "Тринити" Филип Силвия (Philip J. Silvia), за да определи какво се е случило в този град преди 3650 години.

Резултатите от изследванията са публикувани в списание Nature Scientific Reports.

Стивън Колинс е първият съвременен учен, който е успял да разбере от древни източници, че Содом трябва да се търси северно от Мъртво море, а не южно, както са предполагали преди него. Кредит: Ted E. Bunch et al.

Сол, кости и капки разтопен метал 

„Има доказателства за голям космически въздушен взрив, близо до града, наречен Тал ел-Хамам“, разказва Кенет за експлозия, подобна на събитието Тунгуска, приблизително 12-мегатонен въздушен взрив, случил през 1908 г., когато 56-60-метров астероид пронизва земната атмосфера над Източносибирската тайга.

Силата на ударната вълна от експлозията над Тал ел-Хамам е била достатъчна да изравни града, да разруши двореца и околните стени и конструкции от кирпич според статията на екипа. Разпределението на костите показва „екстремни разчленявания и фрагментация на скелетите на хората, попаднали в близост“ до експлозията.

„... Изключителната степен на разчленяване и фрагментация на човешки скелети ... Открити са два черепа, единият няма долна челюст, дясното очно гнездо е разрушено на 50%. Фрагментите на втория череп съдържат само горната част на зъбите и фрагменти от дясното очно гнездо ... И двете тела са били обезглавени и разкъсани на парчета ... повечето от намерените кости бяха разпръснати на малки парченца и смесени смлени на прах тухли от кирпич", пишат изследователите.

Човешки кости в разрушения слой. a) Снимка на разчленен череп, намерен близо до двореца. Дясното очно гнездо е смачкано (оранжева стрелка). Черепът е вграден в прахообразна кал, съдържаща множество фрагменти от въглен (жълтите кръгове) и е оцветен с пепел, която обикновено се намира в разрушения слой (синя стрелка). Оранжевият оттенък на черепа предполага, че е бил изложен на температури >200 ° C. b) Изглед отзад на същия череп в панел „а“ (синя стрелка) близо до втория череп (лилава стрела) и множество разчленени, фрагментирани човешки кости (оранжеви стрелки). Фрагменти от въглен в жълти кръгове. c) Долен торс от околовръстния път на по-ниски високи (оранжеви стрелки) и други разчленени кости. Костите показват доказателства за изгаряне (червени стрелки); Останалата част от скелета е разчленена. Свръхогънатите пръсти (лилава стрелка) са в съответствие с перимортемно или посмъртно излагане на високи температури. Кредит: Ted E. Bunch et al.

Кенет открива още доказателства за въздушен взрив, провеждайки многобройни различни анализи на почвата и отложенията от критичния слой. Намерни са малки перлички, наречени сферули, богати на желязо и силициев диоксид (стъкло), както и стопени метали.

Сферули от желязо и пясък, образувани при една и съща експлозия. Размерите в микрометри. Кредит: Ted E. Bunch et al.

„Мисля, че едно от основните открития е ударно-метаморфният кварц. Това са пясъчни зърна, съдържащи пукнатини, които се образуват само при много високо налягане“, разказва Кенет за едно от многото доказателства, които сочат към голям въздушен взрив близо до Тал ел-Хамам. „Намерихме ударно-метаморфния кварц в този слой и това означава, че е имало невероятно налягане, което е въздействало върху кварцовите кристали - кварцът е един от най-твърдите минерали, много е трудно да наруши".

Авторите на работата се опитват да намерят аналогии с случилото се при изпитанията на атомни бомби. На полигона "Тринити" в САЩ има подобни фрагменти от кварц, получени от пясък при налягане 50-100 хиляди атмосфери (от ядрена експлозия). Очевидно не е имало атомни тестове в Близкия изток през 17 век пр.н.е. Разтопените метали също сочат съвсем различна природа на случилото се.

Анализът показа, че намерените кварцови парчета са се образували под налягане от 50 000-100 000 атмосфери. Кредит: Ted E. Bunch et al.

Вероятен въздушен взрив според статията може да обясни и „аномално високите концентрации на сол“, открити в разрушения слой - средно 4% в отложенията и до 25% в някои проби.

"Солта е била изхвърлена поради високото налягане на удара", обяснява Кенет за метеора, който вероятно се е разпаднал на фрагменти, влизайки в контакт със земната атмосфера. „Възможно е ударът да е засегнал частично Мъртво море, което е богато на сол“.

Местните брегове на Мъртво море също са богати на сол, така че сблъсъкът може да е разхвърлил солни кристали навсякъде наоколо - не само в Тал ел-Хамам, но и в близост до Тел ес-Султан (предполаган като библейския Йерихон, унищожен по същото време) и Тал-Нимрин (също унищожен).

Изследователите предполагат, че високата соленост на почвата може да е била причината за т. нар. „Бронзов колапс“, период, при които градовете по долната част на долината на Йордан са изоставени, намалявайки населението от десетки хиляди до може би няколкостотин номади. Нищо не е можело да расте в тези преди това плодородни земи, което принуждава хората да напускат района в продължение на векове. Доказателства за заселване отново на  Тал ел-Хамам и близките области се появяват  през желязната епоха, приблизително 600 години след внезапното опустошение на градовете през бронзовата епоха.

На долната снимка фрагменти от три съда са показани в три цвята. Стрелките показват посоките на тяхното разпръскване от взривната вълна, която разпръсква отломките, преди да бъдат покрити с парчета от сградата.  Кредит: Ted E. Bunch et al.

Огън и сяра

Между другото, библейските и археологическите истории напълно съвпадат с текстовете на древните историци, които записват историите на жителите на Палестина много векове след събитията.

Тал ел-Хаман е в центъра на продължаващите дебати дали това може да е библейският град Содом, един от двата града в старозаветната книга "Битие", които са били унищожени от Бог, защото техните жители са станали лоши. Един от жител, Лот, е спасен от два ангела, които го инструктират да не гледа назад, докато бяга. Съпругата на Лот обаче поглежда и се превръща в солен стълб. Междувременно огън и сяра падат от небето; унищожени са множество градове, плътен дим се издига от огньовете, жителите на града са убити, а местните култури - унищожени, което звучи като разказ на очевидец на космически сблъсък.

Всичко описано в новата статия от 2021 г. е много подобно на библейското. Огънят от небето е експлозия от 12-23 мегатона тротилов еквивалент  (изчисленията на авторите се основават на модел за ядрени експлозии). От тестовете на термоядрени бомби със сходна мощност е известно, че подобно събитие произвежда ярка огнена топка. Тези, които го гледат, ослепяват и след това умират от изгаряния. Следователно, обръщането и погледът към ярката огнена топка, е наистина смъртоносно. А солта след експлозията, падаща от съседното свръхсолено Мъртво море на земята, би могла да покрие човешките останки с доста дебел слой.

„Всички наблюдения, посочени в "Битие", съответстват на въздушен взрив на косническо тяло", коментира Кенет, "но няма научни доказателства, че този разрушен град наистина е Содом от Стария завет. Изследователите обаче смятат, че бедствието е могло да породи устна традиция, която може да е послужила за вдъхновение за описанието в книгата Битие, както и за библейския разказ за опожарянето на Йерихон в старозаветната книга на Исус Навин.

Защо е важна историята на Содом?

Събитията от 17 век пр.н.е. са впечатляващи, но изглеждат далечни. Но вероятността астероид да удари голям град съществува, просто е много трудно да се изчисли досега. За да се предвидят събитията, е нужна статистика и астрономически данни.

Преди настоящата статия в научната литература са описани подробно и надеждно само два случая на подобни експлозии в близост до градове: Челябинск през 2013 г. и селище близо до хълма Абу Хурейра в Сирия (древното му име е неизвестно), унищожено от въздушна експлозия преди 12 800 години. Новата работа увеличава броя на такива достоверно известни случаи до поне три.

Всъщност има и други места в историческите източници, които могат да говорят за мощни атмосферни експлозии и сблъсъци на комети и астероиди. Един от най-известните примери е катастрофалната смърт на десетки хиляди жители на китайския град Цинъян през 1490 г. по време на династията Мин. Китайците обаче все пак са имали късмет - в летописите се говорили за падането на множество малки обекти, може би става въпрос за астероид, който се е разпаднал на парчета още в горните слоеве на атмосферата. Историята със Содом показва, че всяко такова изявление на писмени източници би било хубаво да се провери подробно.

Може да се окаже, че падането на небесните тела върху населените места не са толкова редки. През 1650 г. пр. н. е., дори по време на династията Мин, имало много по-малко градове, отколкото са сега, а преди 12 800 години изобщо селищата са много редки. Ако тогава астероидите биха могли да експлодират над тях, тогава днес вероятността за такова съвпадение е много по-голяма, отколкото в древни времена - просто поради огромния брой големи мегаполиси.

Анимацията показва движението на астероиди около Земята за 1998-2018 г. Общо са известни 26 хиляди. Вижда се, че има много космически скали, които могат да ударят някой град. Кредит: Wikimedia Commons

Вероятността много парчета от астероид да паднат едновременно е доста неприятна - преди 12 800 години много малки небесни тела са ударили Земята, превръщайки пространството от Северна Америка до Сирия в изгоряла земя.

Естествено ще могат предварително да забележат много големите астероиди. Например като 10-километровия астероид Чиксулуб, наричан "убиецът на динозаврите", трябва да се е виждал отдалеч. В края на краищата астероидите почти никога не падат на Земята, без да отначало да прелитат покрай нея във все по-приближаващи се орбити в продължение на години или дори десетки години, което дава време за подготовка.

Но не винаги е така - има не малко астероиди и комети, които са междузвездни. Според съвременните данни повечето от телата на облака Оорт са точно такива скитници, уловени някога от гравитацията на Слънцето. Като такива те са много по-често срещани, отколкото изглеждаше преди десетилетия.

Това означава, че те няма да обикалят около Земята, а могат да паднат върху нея буквално седмици след откриването си. При съществуващите космически възможности на човечеството нищо не може да се направи срещу такова тяло за седмици.

Един астероид като "убиеца на динозаврите" Чиксулуб може да произведе експлозия от сто милиона мегатона и такава експлозия може да намали населението на Земята стотици пъти. Разбира се, самата експлозия няма да убие всички - но последващият огнен дъжд и десетки години астероидна зима вече ще засегнат всички живи. За съжаление дори не можем да сме сигурни, че нашият вид изобщо ще оцелее - дори и малка част от него.

Може би примерът на Содом е причина сериозно да се замислим за антиастероидната защита.

Справка:  “A Tunguska sized airburst destroyed Tall el-Hammam a Middle Bronze Age city in the Jordan Valley near the Dead Sea” by Ted E. Bunch, Malcolm A. LeCompte, A. Victor Adedeji, James H. Wittke, T. David Burleigh, Robert E. Hermes, Charles Mooney, Dale Batchelor, Wendy S. Wolbach, Joel Kathan, Gunther Kletetschka, Mark C. L. Patterson, Edward C. Swindel, Timothy Witwer, George A. Howard, Siddhartha Mitra, Christopher R. Moore, Kurt Langworthy, James P. Kennett, Allen West and Phillip J. Silvia, 20 September 2021, Scientific Reports.
DOI: 10.1038/s41598-021-97778-3

Иточник: Sodom and Gomorrah? Evidence That a Cosmic Impact Destroyed a Biblical City in the Jordan Valley
UC Santa Barbara

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !