Софийска среща 'Наука и православие по света'

OFFNews Последна промяна на 19 март 2018 в 12:38 2767 0

На 21 март 2018 г. (сряда) от 10 ч. в заседателната зала на хотел "Кристал Палас" (ул. "Шипка" 14) ще се проведе научна среща – дискусия, посветена на темата „Наука и православие”.

Лектори:

проф. дфн Нина Димитрова (Институт за изследване на обществата и знанието – БАН)

Моменти от историята на взаимоотношенията религия - наука в България (ХХ – ХХІ век)

доц. д-р Павел Павлов (Богословски факултет - СУ „Св. Климент Охридски”)

Православно богословие и наука в България

Модератори:

проф. дин Александър Костов и гл. ас. д-р Ивайло Начев (Институт за балканистика с Център по тракология – БАН)

Проектът „Наука и православие по света” обединява усилията на учени от голям международен екип с цел изследване на отношенията и особеностите на диалога между наука и религия в страните със значими православни общности.

Интердисциплинарният екип включва над 50 специалисти от 15 страни, представители на различни академични области, като природни науки, философия, история и богословие и др. Дейностите в рамките на „Наука и православие по света” имат научна и обществена значимост от една страна поради относителната неразвитост на изследванията на връзките между наука и религия като изследователска дисциплина. От друга страна значение има ниският интензитет на диалога между научния и религиозния светоглед в православен контекст в сравнение със ситуацията в страните, където преобладаващи са другите основни християнски деноминации.

Проектът цели не само академичен принос в областта на взаимовръзките между наука и религия, но той се обръща също така към широката публика с интерес към въпросите, които възникват на границата на тези две фундаментални области на човешката мисъл. Резултатите на проекта „Наука и Православие по света” се представят чрез специален интернет портал, а също така в рамките на международни научни конференции, статии в реферирани издания, подготвян документален филми др. Важен елемент от представянето на проекта пред заинтересованата публика е цикъл от публични лекции в различни страни. Предстоящата лекция в София е поредната изява по това направление, предшествана от подобни събития в Атина, Сидни, Москва, Букурещ и др.

Като част от проекта „Наука и православие по света” се изгражда паралелно голяма база данни с отворен достъп посредством събирането, описването и представянето на гледните точки и позициите, публикувани през последните десетилетия на различни езици и места (книги, специализирана периодика, традиционни и нови медии и т. н.). Тези позиции, които имат значение за днешния диалог между наука и религия в различните страни, ще бъдат достъпни за широката публика след предстоящото стартиране на базата данни, която ще бъде свободно достъпна на посочения онлайн портал. В процес на изграждане е също така дигитална колекция с интервюта, която ще представи мненията на значими мислители в изследваната област от Гърция, Русия, Украйна, Румъния, България, Сърбия, Грузия, а също така и в Обединеното кралство, Съединените щати, Франция и Австралия.

Сред дългосрочните цели на проекта „Наука и Православие по света”е да се утвърди една постоянна платформа за интелектуален обмен на международно ниво между изследователи от различните научни дисциплини и православни мислители. Цели се също така да се даде стимул за един по-активен диалог между наука и религия в православния свят. Проектът „Наука и Православие по света” се стреми да направи този диалог достатъчно видим на световно ниво, а също така и да постави православния християнски свят на картата на проучванията на връзките между наука и религия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !