Софийски фестивал на науката 2018

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2018 в 00:00 6468 0

Защо умни хора вярват в глупости? Да се страхуваме ли от изкуствения интелект? Възможна ли е грипна пандемия днес? Какво е общото между математиката и семейство Симпсън?

10-13 май 2018, София Тех Парк

През месец май София отново ще се превърне в столица на науката. Осмото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 10 до 13 май в София Тех Парк, а програмата е по-голяма от всякога. През 2018 година фестивалът предлага над 100 събития с участието на над 80 вдъхновяващи учени от 17 държави.

Благодарение на партньорството между Британски съвет, МОН и Столична община, всички събития за деца са напълно безплатни и хиляди ученици отново ще участват в забавни събития и практически работилници, заедно със своите преподаватели или родители.

Училищна програма

На 10 и 11 май (четвъртък и петък) е специалната училищна програма за организирани групи от ученици с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Акценти от oбщата програма на 10 май, четвъртък

Първият ден на фестивала предлага вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа и част от екипа, направил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено.

Същата вечер, по повод 30-годишнината на българската база в Антарктика, събираме три от големите имена сред полярните изследователи – проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, Питър Маркис, ръководител на медицинското звено на Британската антарктическа служба, и проф. Антонио Кесада, научен ръководител на Испанската полярна програма.

Ще говорим и за Вселената след Стивън Хокинг – за живота и приноса в науката на британския "краси ум" ще разкаже Никола Каравасилев, ръководител на националния отбор по астрономия.

Акценти от oбщата програма на 11 май, петък

Петък 11 май предлага среща с още един известен медик – д-р Рос Фишър, консултант по детска онкологична хирургия. Той ще говори за "Детската хирургия и вдъхновението" и как медиците могат да помогнат на своите пациенти за справянето с емоционални травми.

В света на наномедицината ще ни пренесе проф. дфн Ана Пройкова от СУ, от която ще разберем повече за използването на нанотехнологии за лечение и здравеопазване.

Ще тръгнем и на пътуване в бъдещето, за да видим дали науката ще успее да спаси света. Футуристът и нанотехнолог Рои Цезана от Центъра за технологични анализи и прогнози в Университета в Тел Авив ще обясни защо апокалиптичните прогнози за края на човечеството не се сбъдват. В духа на темата, на сцената в София всъщност ще се качи "роботското тяло" на Рои, което той ще управлява с жива връзка от САЩ.

Поглед отвъд границите на възможното ще ни предложи и проф. Николай Витанов от Физическия факултет на СУ. Той ще разкаже за квантовите компютри – как могат да решат задачи, които са практически нерешими за познатите ни класически компютри.

По традиция, фестивалът включва събития, които разглеждат сериозни теми по забавен начин и точно това можете да очаквате от "Кой каза нърд?". Един от най-популярните британски научни журналисти и водещ по радио Би Би Си д-р Куентин Купър ще разкрие първоизточника на стереотипите за образа на учените като използва примери от телевизията и киното.

Акценти от oбщата програма на 12 май, събота

Основната програма в събота започва още в 10:00 ч. сутринта с премиерната прожекция на детския игрален филм "Случаят Кюри". Най-новият проект на режисьора Андрей Хадживасилев разказва за приключенията на един прилежен ученик, който иска да стане велик учен и неговата опитна мишка, кръстена на Мария Кюри.

Освен още събития и уъркшопи за деца, първият ден от уикенда предлага и изключително богат избор от презентации за възрастни. От "Интернет на зомбитата" ще научите защо собствениците на десетки милиони компютри и телефони не подозират какво правят умните им устройства в "свободното" си време. И докато кибер престъпленията са сравнително ново явление, в реалния свят криминалистиката отдавна е важна наука. Доц. д-р Людмил Георгиев, криминалист с над 30 години стаж в МВР, ще представи"Ръкописно криминале" – какви тайни крие почеркът и как специалистите могат да видят в него много повече отколкото ни се струва възможно на пръв поглед.

Съботната вечер предлага ударна доза от три страхотни събития – ще се срещнете с астронавт от НАСА, с един от най-известните в света автори на научна литература и с едно от светилата в уеб науката!

Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан е специалната изненада на фестивала тази година, благодарение на партньорството с Посолството на САЩ в България. Ветеринар по професия и изследовател по душа, д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. Днес той е част от Космически център “Джонсън” (известен още като Център за управление на полетите) в Хюстън, Тексас.

След пътуването в космоса, един от най-известните в света автори на научна литература Саймън Сингх ни кани на специално пътуване в света на бестселърите, които е написал през последните две десетилетия.“Последната теорема на Ферма” изследва една от най-известните математически задачи на хилядолетието, “Книгата на шифрите” разкрива тайните на криптографията, “Големият взрив” търси произхода на Вселената, “Лечение или номер?” поставя някои доста трудни въпроси пред алтернативната медицина, а последната му книга “Семейство Симпсън и техните математически тайни” влиза в света на една от най-популярните телевизионни шоу програми.

Краят на вечерта е за "Изкуствен интелект в огледалния свят" и срещата с проф. Уенди Хол, която е сред светилата в уеб науката, призната по цял свят като един от първите и водещи изследователи в областта на мулти- и хипермедия технологиите. От нея ще разберем защо през следващите десетилетия изкуственият интелект ще предизвика обществени трансформации, които отдавна са предсказани от авторите на научна фантастика, но едва сега започват да изглеждат възможни. А и не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед, како забелязва Алиса в огледалния свят!

Акценти от oбщата програма на 13 май, неделя

Неделната програма предлага среща с Нобелов лауреат по медицина, от чиято история ще разберете защо ролята на учения е не само да разрешава, но и да търси кои са големите научни въпроси. Сър Тим Хънт ще разкаже за дългия път до голямото откритие, осеян с неочаквани резултати!

Ще разберем също възможна ли е грипна пандемия днес. След "100 години състезание с грипа", добре въоръжени ли сме за битката с вируса? Тези въпроси отново ще ни срещнат с един страхотен учен, добре познат на редовните посетители на фестивала – доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" и ръководител на Референтната лаборатория по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести.

Д-р Дейдри Робъртсън от Отдела по поведенчески изследвания към Института за икономически и социални проучвания в Ирландия ще разкаже"Как работи мозъкът". А дали мозъкът има водеща роля, когато става въпрос за любов, очакваме да научим от Иймър Магуайър, международно признат комуникатор на науката и водеща по радио Би Би Си, която ще говори за "Опасно привличане – науката на любовта". Причините за човешката ирационалност ще търсим и в "Защо умни хора вярват в глупости?" с гръцкия химик д-р Спирос Кицинелис. Освен че изследват различни аспекти на човешкото поведение, тези трима учени имат още нещо общо – печелили са конкурса за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab" в своите страни!

А кой ще спечели българското издание на конкурса? Ще разберем в неделя вечер, защото националният финал на "Лаборатория за слава" отново ще бъде "черешката на тортата" – закриващото събитие на фестивала.

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2018 година. Пълната програма можете да намерите онлайн наwww.sofiasciencefestival.bg

Изложби, експерименти и демонстрации

Освен събития, фестивалът предлага изложби, книги, и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие. Зоните "Откривател" и "Зона 42" ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет. Там ви очакват близо 50 щанда!

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Повечето от събитията са безплатни, а входът за останалите продължава да е на символичната цена от 5 лева. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала.

Партньори

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2018 година.

Основни партньори са София Тех Парк, Европейска комисия, Мтел, Aurubis Bulgaria, BASF, Банка ДСК, HERE, BEA Solutions, Dunkin' Donuts, Maxxium Bulgaria.

Институционални партньори са Българска академия на науките, Форум Демокрит, Съюз на учените в България, Софийски университет "Св. Климент Охридски", SoftUni Kids, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Национален фонд "Култура", Мрежата EUNIC на културните институти на страните от ЕС, Институт Сервантес, Гьоте институт, Полски институт София, Португалски културен център, Посолство на Израел, Чешки център, Унгарски културен институт, Австрийско посолство, Британско посолство, UK Science & Innovation Network, Посолство на САЩ, Италиански културен център, Ирландско посолство, Посолство на ЮАР.

Медийни партньори са безплатен културен гайд Програмата, Българска национална телевизия, National Geographic Channel, сп. BBC Знание, сп. БГ Наука, Наука OFFNews, Dnevnik.bg, Capital.bg, Obekti.bg, Площад Славейков, Sofia Globe, Bulgaria Now podcast, Читател.НЕТ, Trio.bg, в. Аз-Буки, сп. Образование и специализация в чужбина.

Фестивални партньори са Музейко, Асоциация на младите полярни изследователи, ЦЕРН, Ratio, Geograf.bg, Асоциация на студентите-медици в България-София, Институт по океанология при БАН, BRING, Уикипедия, Национален природонаучен музей при БАН, Национален политехнически музей, Национален музей "Земята и хората", WWF, Център по забавна математика, Център за изследвания и анализи, Space Challenges, Робопартанци, Роботика, Технократи, Space Academy, Фондация за финансова грамотност, Био игри, JPT, Arte Urbana, Revive Vision, Ciela, Сдружение "Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност", IMR, Printivo, Читател, Khan Academy, B2N, MindHub, фондация "Светът на Мария", Федерация на научно-техническите съюзи в България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !