Софийски фестивал на науката 2020 - Игра на гени

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 септември 2020 в 14:17 5098 0

Кредит © National Cancer Institute

Методите за генна редакция и генно модифицираните организми са теми, които вече са част от ежедневието. Но разбираме ли истинското приложение на иновативните методи? Експертите разказват повече за горещата тема. Събитието ще се проведе на 26 септември 2020, събота от 17:30 ч. до 18:30 ч. онлайн във Facebook страницата на фестивала.

Нашата ДНК ни определя, дава ни рамката, в която да се развиваме, тя е носител на наследствеността в идните поколения. Запазването на целостта на ДНК е важно за поддържането на живота. Но какво ако матрицата се наруши?

Цялостното геномно изследване позволява да открием причините за всички известни генетични болести и да поставим точна диагноза, да намерим адекватна терапия. Геномното профилиране на тумора пък ни дава информация за промените, които могат да бъдат атакувани с таргетни терапии и имунотерапии, които с най-голяма вероятност ще са ефективни за лечението на конкретния пациент.

Генната терапия в същността си помага на засегнати тъкани и органи да заработят отново правилно, като добавя функциониращо копие на гена към клетките или премахва дефектния ген. И тук идва големият въпрос – как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение? Доколко и за кои болести е приложима генната терапия и какви са най-актуалните научни подходи?

На сцената излизат международно признатите специалисти в областта на генетичните и геномни изследвания – проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и член на Академичния съвет на МУ – София, и проф. Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина в МУ – София и ръководител на българския хъб на Европейската научна инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. И двамата са сред учредителите на Българската асоциация по персонализирана медицина. Домакин ще бъде д-р Петър Ефтимов, молекулярен биолог, ветеринарен лекар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab 2016.

Не пропускайте този забележителен разговор за едно от най-големите научни постижения на нашето време, за случващото се и предстоящото в област, ключова за медицината на бъдещето и с огромен залог – човешкото здраве.

В партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Повече информация за пълната програма на събитията можете да откриете на сайта на Британски съвет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !