03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Софийски фестивал на науката 2020 - Защо да имаме надежда за бъдещето?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 септември 2020 в 16:35 28060
Снимка: © NatGeo, Hugo van Lawick

Без съмнение вълнуваща и изпълнена с надежда ще бъде презентацията на българката Жасмина Георговска, която работи в Института „Джейн Гудол“ и ще сподели повече за света на шимпанзетата. Събитието ще се проведе на 27 септември 2020, неделя - от 12:00 ч. до 12:50 ч. в зала Лаборатория в партньорство с Aurubis. Събитието е за обща публика, а входът е с безплатни пропуски.

Шимпанзето и човекът споделят над 98% обща ДНК, близка имунна система, състав на кръвта и анатомия на мозъка. Също като нас шимпанзетата изпитват силни емоции и са с отличителни характери. Знаем това благодарение на човека, прекарал 60 години с тях в Танзания и „превел“ поведението им – д-р Джейн Гудол, която преобръща научния свят, като документира, че шимпанзетата използват и правят предмети (способност дотогава смятана за отличителна за човека) и така хвърля нова светлина върху науката за произхода на човека.

След десетилетия работа на терен д-р Гудол създава The Jane Goodall Institute (Института „Джейн Гудол“), за да защитава шимпанзетата в естествения им хабитат, а по-късно и образователната програма Roots & Shoots, която вдъхновява деца и младежи да бъдат отговорни към заобикалящия ги свят.

През последните 10 години българката Жасмина Георговска работи в Института „Джейн Гудол“ в Лондон и се занимава с дейността на програмата Roots & Shoots в Обединеното кралство. Присъединете се към Жасмина, която ще ви преведе през вдъхновяващата история на д-р Джейн Гудол и убеждението ѝ, че надеждата за бъдещето и мечтите не бива да се губят. Жасмина ще се спре и на ролята на жените в науката, на образованието за младите хора и на личния ангажимент на всеки.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк.

Заявката за безплатни пропуски можете да направите тук

Повече информация за пълната програма на събитията можете да откриете на сайта на Британски съвет.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.