Софийски фестивал на науката: 30 години в Антарктика

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2018 в 14:52 3997 0

Кредит © APECS

Броени дни остават до началото на осмият Софийски фестивал на науката. Поредният празник на науката ще се проведе от 10 до 13 май 2018 г. (от четвъртък до неделя) в София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111, в сграда “Джон Атанасов”.

"След първите седем години, за които казват, че са най-важните, осмицата ще ни омагьоса със символа на безкрайността. Нека се опитаме да надникнем в света на безкрайните възможности, които ни дава съвременната наука!" - пише в сайта на организатора, Британския съвет.

Представяме ви един от акцентите в предвидената богата програма.

10 май 2018, четвъртък - 20:30 до 21:30, зала Мтел Арена, вход с билети

30 години българска база в Антарктика

Какво общо имат Акага, Николай Гяуров и Райна Княгиня с пингвините и пощенски клон 1090 на Български пощи? Всички те са български наименования в Антарктика, в компанията на още хиляди имена от други страни, изследващи Южния полюс.

Преди три десетилетия на о-в Ливингстън, Южни Шетландски острови, е открита българската полярна база “Свети Климент Охридски” и вече 30 антарктически лета български учени изследват ледения континент и си сътрудничат с други полярни нации. Как “студеният юг” може да е отправна точка за партньорство, изучаване на Антарктика и защита на природата там?

По повод 30-годишнината на българската база, събираме три от големите имена сред полярните изследователи – проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, Питър Маркис, ръководител на медицинското звено на Британската антарктическа служба, и проф. Антонио Кесада, научен ръководител на Испанската полярна програма. Модератор на дискусията ще бъде един от най-популярните гласове на науката в Обединеното кралство – журналистът Куентин Купър.

В партньорство с Български антарктически институт и Институт Сервантес - София.

Повечето от събитията са безплатни, а входът за останалите продължава да е на символичната цена от 5 лева. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала. Ако нямате възможност да направите онлайн плащане, можете да закупите билети от офиса на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София или на място, от щанд Информация на фестивала.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !