Софийския фестивал на науката: Учен от обсерваторията LIGO обяснява гравитационните вълни

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2017 в 14:13 4060 0

Източник: Science news

Огромният напредък, постигнат от науката през последния век, се дължи до голяма степен на изучаването на електромагнитните лъчения. Днес гравитационните вълни – тези изкривявания в пространство-времето, са новите посланици, които ни дават различен поглед към изучаването на Космоса и могат да доведат до истинска революция в разбирането ни за Вселената.

Съществуването на гравитационните вълни е предречено от Айнщайн още през 1916 година в неговата Теория на относителността, но близо един век науката не успява да го докаже. До 2015 година, когато голямата новина дойде от учените от Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО) в САЩ.

За откритието, което изуми света, ще разкаже от първо лице проф. Алисия Синтес, главен изследовател и съпредседател на работна група в LIGO, която е работила по откриването на гравитационните вълни. Тя е преподавател по теоретична физика в Университета на Балеарските острови.

Като специален гост на Софийски фестивал на науката 2017, проф. Синтес ще разкаже за забележителния феномен на гравитационните вълни, значението им за бъдещето и обновената обсерватория LIGO, която в края на 2016 г. стартира нова наблюдателна кампания за откриване на гравитационни вълни.

Събитието се организира от Британския съвет в партньорство с Институт Сервантес – София и ще се проведе на английски език, с превод на български. Подбробности можете да научите на страницата на Софийския фестивал на науката.

Снимка: LIGO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !