Софийският университет участва в проект за 5G и терахерцови технологии

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 април 2019 в 17:27 6915 0

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и в частност Физическият факултет участват в европейски проект за разработване на високи технологии, които се използват за новите електронни устройства за 5G и следващото поколение терахерцовия обхват. Това стана ясно на информационен ден „Графен и графенови наноструктури - новите материали на високите технологии“ в София Тех Парк, където български учени от Техническия университет IST Лисабон, Португалия и Физическия факултет на СУ представиха възможностите на материала на бъдещето - графенът. Събитието премина с огромен интерес, на което присъстваха над 70 учени и представители на бизнеса.

За по-малко от десет години графенът се превърна в основен материал в новите технологии – за графенови високочестотни транзистори, за суперчувствителни сензори, за фотоволтаици. Прилагането на графена в електродите на нови батерии и суперкондензатори се очаква да ускори масовото използване на електромобили, като намали тяхното тегло и съкрати времето за зареждане, обясни доц. д-р Живко Кисьовски, ръководител на катедра „Радиофизика и електроника“ към Физическия факултет на СУ. Той обясни, че чистият графен става чрез микровълнова плазма. Това се използва точно във високите технологии и особено в новите такива за електронните устройства за мрежите 5G и следващото поколение терахерцов обхват.

Освен това графенът се използва в биохимията и медицината. Той може да чете базите на ДНК чрез свръхчувствителни сензори. Служи още за енергосъхраняващите устройства при литиево-йонните батерии и суперкондензаторите, които ще намалят съществено теглото на електромобилите. Отделно ще се позволи зареждането на електромобилите за 5 минути, подчерта доц. Кисьовски.

Българският екип по проекта е съставен от 9 човека, изследователи от Физическия факултет на СУ. Те ще се занимават с отлагането на въглеродни вертикални нанолисти върху метални подложки, които да се използват за електроди на суперкондензаторите.

Събитието „Графен и графенови наноструктури- новите материали на високите технологии“ е по проект PEGASUS, FET-OPEN Grant Number: 766894, на европейската програма HORIZON 2020, осъществяван с ръководството и участието на български учени от IST Лисабон, Португалия и Физическия факултет на СУ. Техническият университет в Лисабон е водещ в проекта, а СУ чрез Физическия факултет участва като партньор в него. Български учен, който го ръководи е Елена Татарова, която направи презентация за микровълновите плазми за синтезиране на графен. Доц. Кисьовски представи системата за отлагане на въглеродни наноструктури при атмосферно налягане. Проф. Мирослав Абрашев направи презентация за "Характеризиране на графен с Раманова спектроскопия", д-р нели Бундалеска обясни за "Плазмен метод за третиране на графен и производни наноструктури", а проф. Евгения Вълчева представи "Изследване на електрични свойства на графен и графенови структури".

През 2010-а Константин Новоселов и Андре Гейм получиха Нобелова награда за физика за откриването на нов материал с уникални свойства – графен. Това е едноатомен слой от въглеродни атоми, подредени плътно в хексагонална решетка. За създаването графен и графенови структури е необходимо получаване на въглерод и неговото подреждане при специфични условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !