Сомалийските терористи забраниха пластмасовите торбички за защита на околната среда

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2018 в 10:02 4290 0

Кредит US Forces

Сомалийски бежанци се събират зад ограда от бодлива тел, за да получат вода от кладенец. Кладенецът е изкопан от индийската армия, за да осигури питейна вода за бежанците в Baidoa, Сомалия. Много райони в Сомалия страдат от екологични проблеми като недостиг на вода.

Ал Шабаб, фундаменталистка група, действаща в Сомалия, е забранила пластмасовите торбички за еднократна употреба поради "заплаха за хората и добитъка". Терористичната група, свързана с Ал Каида, е забранила също изсичането на редки дървета, съобщава Independent.

Съобщението бе направено миналата седмица по радио Andalus, управлявано от джихадистите. Регионалният лидер на групата Мохамед Абу Абдула заяви, че пластмасовите торбички са "сериозна" заплаха и ще бъдат забранени в района под контрол на Ал Шабаб. Не е ясно как ще бъде наложена забраната, но ако се съди по предишните събития, безразборното насилие, обикновено упражнявано от Ал Шабаб, вероятно ще бъде достатъчно, за да убеди повечето цивилни да спазват забраната.

Може да изглежда изненадващо, но не за първи път Ал Шабаб и Ал Кайда говорят за екологични проблеми. През 2017 г.  талибанският лидер Хибятлах Ахунджад призова афганистанците да засаждат повече дървета, защото те играят "важна роля за опазването на околната среда, икономическото развитие и разкрасяването на земята" и разбира се - за почитането на Аллах.

Както Сомалия, така и Афганистан страдат много от недостиг на вода и обезлесяване. Заедно с десетилетията война, последиците от тези екологични проблеми са опустошителни за населението.

Това показва, че понякога дори лошите могат да имат добри идеи, което не означава, че тероризмът и екологичното поведение имат нещо общо.

Но фактът, че дори терористичните групи са осъзнали мащаба на проблема и опитват да се справят с него, е поразителен.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !