04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сондата Dawn изпрати детайлни снимки на кратерите на Церера

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 януари 2016 в 15:10 26370
Кратерът Kupalo, един от най-младите кратери на Церера. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Космическият кораб Dawn, който е далече от Земята, обикалящ около най-голямото тяло в астероидния пояс между Марс и Юпитер, продължава да изпраща ценни данни.

Наскоро снимки бяха публикувани от Плутон с висока разделителна способност, а сега сондата Dawn е изпратила не по-малко от висококачествени изображения на Церера. Тези фотографии са получени на разстояние 385 км от планетоида в периода между 19 и 23 декември 2015 година, съобщи НАСА.

Резолюцията на снимките е 35 метра на пиксел.

Това е фотография на кратера Kupalo (долу), един от най-младите кратери на планетоида. Светлите елементите са може би от сол. Кратерът има плоско дъно, вероятно се образувано от стопени скали при сблъсъка с някакъв обект или отломки.

Кратерът Kupalo, един от най-младите кратери на Церера. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

"Този кратер и неговите наскоро образувани депозити ще бъдат основна цел на проучване за екипа на Dawn", заяви Пол Шенк (Paul Schenk), член на научния екип на Dawn.

Кратерът Crater Messor. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

"Кратерите и новообразуваните депозити ще бъдат основна цел за изследване на екипа на проекта", за един от участниците в проекта .

В кратера Dantu със ширина 126 км, учените откриха интересна мрежа от пукнатини. Интересно е, че в кратера Тихо Брахе на Луната, учените са открили подобна мрежа от пукнатини.

Кратер Dantu. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Апаратът ще се намира в текущата позиция до края на своята основна мисия (30 юни 2016).

Един от кратерите на Церера. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.