02 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сондата ExoMars откри очарователно зелено сияние в атмосферата на Марс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 юни 2020 в 05:44 22690
Кредит: ESA

Вече е известно, че Земята има зелено сияние, което се вижда от космоса. Но сега за първи път подобно зелено сияние е наблюдавано и на друга планета - на Марс - от сондата ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) на ESA.

Зеленото сияние на Земята се причинява от кислорода, който свети в полярните сияния, когато електроните от космическите лъчи се сблъскат с частиците на атмосферата. То е снимано многократно от Международната космическа станция, както се вижда по-долу.

Кредит: НАСА

TGO обикаля около Марс от октомври 2016 г. (когато спускаемият апарат "Скиапарели" (Schiaparelli) катастрофира). Въпреки че емисиите на кислород в марсианската атмосфера са предвидени преди четиридесет години, едва наскоро са наблюдавани от TGO, включително с неговия инструмент NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery) и спектрометъра UVIS (Ultraviolet and visible spectrometer).

Светлината изглежда най-ярка на 80 километра над повърхността на планетата, както е показано на графиката по-горе. Измерванията съответстват добре на теоретичните прогнози за сиянието. Точно както на Земята, зеленото сияние е трудно забележимо. Вижда се само когато се гледа отстрани, както знаят и астронавтите в МКС.

Това Европейската космическа агенция направи с TGO, насочвайки инструментите му към „надира“ на Марс и така успяват. Смята се, че емисиите възникват главно от разграждането на молекулите на въглеродния диоксид, отделяйки въглероден окис и кислородни атоми. Именно последните произвеждат зеления блясък. Това едновременно създава сияние и в ултравиолетовия диапазон, което е не по-малко от 16,5 пъти по-мощно от видимото сияние. 

Справка: Detection of green line emission in the dayside atmosphere of Mars from NOMAD-TGO observations
J.-C. Gérard, S. Aoki, Y. Willame, L. Gkouvelis, C. Depiesse, I. R. Thomas, B. Ristic, A. C. Vandaele, F. Daerden, B. Hubert, J. Mason, M. R. Patel, J.-J. López-Moreno, G. Bellucci, M. A. López-Valverde & B. Beeckman
Nature Astronomy (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41550-020-1123-2

Източник: ExoMars spots unique green glow at the Red Planet, ESA.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.