Сондата New Horizons за първи път зърна следващата си цел

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 август 2018 в 12:32 7707 0

НАСА публикува първите снимки на астероида Ултима Туле - последната цел в дългото пътуване на сондата New Horizons отвъд орбитата на Плутон.

През август 2015 г. космическата сонда New Horizons стана първият апарат, който преминава на такова близко разстояние покрай системата на Плутон. А през октомври същата година пое курс към новата му и окончателна цел - транснептуновият астероид 2014 MU69, до който сондата трябва да стигне през януари 2019 г.

Астероидът е открит от телескопа Hubble и достига размер от 45 километра. Той има силно удължена форма, сякаш това сазалепени 20-километрови астероида. Астероидът получи името Ултима Туле - "Последната цел".

2014 MU69 , заснет от Hubble през 2014

Сега New Horizons е на 160 милиона километра от Ултима Туле и НАСА представи първите изображения на астероида, направени от апарата - това са и първите снимки, заснети от друг инструмент освен Hubble. За съжаление, те все още не са достатъчно ясни и не позволяват да се установи точната форма на Ултима Туле.

Обаче следващите снимки на сондата, която се приближава към целта си със скорост 50 000 км/ч, могат да покажат безспорно повече.

Получените изображения от 16 август, 2018. Немалък проблем е точното локализиране на астероида 2014 MU69 върху яркия фон на много звезди / © NASA, JHUAPL, SwRI

Ултима Туле не се откроява на фона на звездите и други малки тела от Пояс на Кайпер. Астероидът привлече вниманието на учените със своята траектория, която New Horizons може да пресече, без да прави големи маневри, изискващи много консумация на гориво. Все пак неговото проучване ще помогне да се изяснят много от тайните на тази отдалечена област на Слънчевата система, в която са струпани безброй ледени тела и от която идват понякога комети. Те пазят следите от далечната ера на образуването на Слънчевата система и ще разкажат много за това интересно време. Остава само да изчакаме до началото на 2019 г., когато New Horizons ще достигне до Ултима Туле.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !