Сондата New Horizons засне Кваоар, джуджето, което развенча Плутон като планета

Апаратът на НАСА фотографира един от най-големите обекти в Пояса на Кайпер

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 септември 2016 в 13:02 13161 1

Кредит Wikimedia Commons

Кваоар - концепция на художник.

Космическия апарат New Horizons, който прелетя миналата година покрай Плутон, направи снимки Кваоар - едно от най-големите небесни тела отвъд орбитата на Нептун, което се намира в Пояса на Кайпер, съобщава НАСА

Инструментът Lorri (Long Range Reconnaissance Imager) на борда на сондата е наблюдавал Кваоар на 13-14 юли 2016 г. четири пъти, като са направени 24 снимки с общо време на експозицията от 39 секунди. 

През юли Кваоар е на разстояние от 2.1 милиарда километра от New Horizons и 6.4 милиарда километра от Слънцето.

На снимките се виждат и две галактики IC 1048 и UGC 09485, разположени 370 милиарда пъти по-далеч от Кваоар.

Кваоар (Quaoar) или 50000 Кваоар е открит е на 4 юни 2002 г. от екип от астрономи включващ Чадуик Тружило и Майкъл Браун от Калифорнийския технологичен институт от снимки направени в обсерваторията Паломар използвайки системата за откриване на близкоземни астроиди NEAR разработка на JPL.

Снимки на Кваоар, заснети с помощта на телескоп в обсерваторията Паломар, Калифорния. 

Диаметърът Кваоар се оценява на 1260 километра, което е около два пъти по-малко от Плутон. Това непосредствено след неговото откриване го издигна до най-големия новооткрит обект в Слънчевата система след Плутон. Впоследствие е задминат от Седна. Орбитата му е на около 6 милиарда километра от Слънцето, което обикаля за 286 години.

Името на Кваоар, както и на другите планетоиди, е взаимствано от божество на индианското племе Тонгва.

Откриването на Кваоар допринесе за неотдавнашното преразглеждане на дефиницията на планета. От една страна се смята, че то трябва да бъде разширено, за да обхваща обекти с големината на Плутон, Кваоар и Седна. От друга страна терминът мезопланета е предложен от Исак Азимов за обекти с големина между тези на Церера и Меркурий. Поясът на Кайпер е възможно да съдържа множество тела със значителни размери, някои учени дори смятат, че е въпрос на време да бъдат открити обекти по-големи от Плутон.

По отношение на своята орбита, Кваоар е по-сходен с останалите планети, отколкото Плутон. Ексцентричната орбита на Плутон понякога го приближава до Слънцето толкова, че той става осмата планета, изпреварвайки временно Нептун. В допъленение, Плутон се намира в орбитален резонанс с Нептун и по този начин не се намира на независима орбита около Слънцето. Кваоар от друга страна има много по-малък орбитален ексцентрицитет и остава на разстояние от Слънцето от около 40 АЕ. Пак поради голямата ексцентричност на орбитата на Плутон, Кваоар понякога е по-близо до Слънцето от Плутон.



За обекта се смята, че е съставен от смесица на скален материал и лед, подобно на другите обекти от пояса на Кайпер, но е с нехарактерно малко албедо от 0,1. За леда в повърхностните слоеве се смята че под въздействието на засега неизвестен механизъм се е изпарил. Очаква се мисията на НАСА Нови хоризонти да хвърли повече светлина върху строежа на Плутон, Кваоар и други обекти след 2015 г.
През 2004 г. бяха открити признаци на кристален лед на Кваоар, издаващ температура от поне 110 K в последните 10 милиона години на обекта. Засега се спекулира относно източника на това затопляне. Преложени са теории от загряване вследствие на микрометеоритни сблъсъци до радиактивен разпад във вътрешността на обекта.

Планетата джудже има спътник Вейвот с диаметър близо 150 километра.

Сондата New Horizons прелетя на 14 юли 2015 на минимално разстояние от Плутон. Основната задача на мисията бе да проучи планетата джудже и нейната луна Харон. До 1 януари 2019 New Horizons трябва да достигне небесното тяло 2014 MU69.

Местоположение на New Horizons в Пояса на Кайпер дава на космическия кораб уникална възможност за наблюдение на малки планети като Кваоар, които са толкова далеч от Слънцето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

03.09 2016 в 13:01

В заглавието казвате "развенча", а в текста "допринесе за преразглеждане". Очевидно няма как и двете твърдения да са верни.

През 2005 беше открита Ерис, която е почти колкото Плутон, но с 25-30% по-голяма маса. Именно тя накара IAU да предефинира понятието планета, а не Кваоар.