Сондата на НАСА се събуди във външната Слънчева система, готова за историческа мисия

Добре дошъл отново, New Horizons!

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юни 2018 в 09:22 11558 0

Ултима Туле. Кредит: NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben

Сондата New Horizons на НАСА - същата, която изпрати завладяващи фотографии на Плутон - току-що се събуди, приблизително на 6 милиарда километра от Земята, съобщи ScienceAlert.

Понастоящем апаратът лети през Пояса на Кайпер и се отправя към вълнуваща мисия, насрочена за Нова година - първото преминаване покрай обект, наречен Ултима Туле (Ultima Thule).

Името е много подходящо и в средновековната география означава всяко далечно място, разположено отвъд "границите на познатия свят".

Туле (тук е изписано като "Tile") на карта 1539.

Ултима Туле, официално известен като 2014 MU69 е на около милиарди километра отвъд Плутон и според екипа на New Horizons "ще бъде най-примитивният свят, наблюдаван някога от космически кораб и най-далечната планетарна среща в историята".

New Horizons спечели сърцата на земните жители след невероятното си преминаване покрай Плутон през 2015 г. като изпрати невероятни данни за изследователите и показа на всички леденото сърце на Плутон.

Но от 21 декември 2017 г. New Horizons влезе в режим на хибернация, за да спести ресурси за изключително дългото си пътуване през външната Слънчева система.

Но във вторник в 9:12 сутринта българско време радиосигналите потвърдиха, че New Horizons е изпълнил бордовите компютърни команди за излизане от хибернация.

"Нашият екип вече се зае с планирането и симулациите на предстоящото ни полет към Ултима Туле и се вълнува, че New Horizons вече е в активно състояние, за да се подготви за операции по близкото прелитане, което ще започне в края на август", заяви за phys.org ръководителят на мисията Алън Стърн (Alan Stern).

Екипът сега събира данни за навигационно проследяване и изпраща команди до сондата чрез Deep Space Network, за да започне подготовката за преминаването покрай Ултима.

И макар да има още няколко месеца, преди да стигне до мистериозния обект, всъщност вече не е толкова далеч в космически мащаб.

New Horizons е приблизително на 262 милиона километра от Ултима - по-малко от два пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

Екипът на New Horizons всъщност е направил редица онлайн графики, ако искате да проверите местоположението на сондата. 

Следващата Нова година ще празнуваме още един подвиг на New Horizons.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !